На помолу гасни рат: Катар у невољи због деформације тржишта

Катар, који је главни испоручилац течног природног гаса у свијету, може покренути велики гасни рат због снижења цијене сировина усљед пада потражње због вируса корона и раста свјетских залиха након топле зиме, пише Блоомберг.

среда, 13 маја, 2020 / 10:48

Након што је корона вирус погодио купце гаса из Азије, а затим и из Европе, гдје је Краљевина преусмjерила своје сировине, Доха се нашла пред тешким избором: смањити производњу или смањити цијену сировина ради одржавања потражње.

"Смањење производње ће ударити на приходе Катара. Осим тога, то ће дати могућност Аустралији да одузме Дохи њен национални понос – статус главног светског испоручиоца течног гаса”, пише Блумберг, а преноси Спутњик.

Ако Катар донесе одлуку да смањи цијену сировина ради повећања потражње и покрене рат цијенама, то може довести до тога да производња гаса буде непрофитабилна, чак и за свјетске произвођаче са ниским трошковима производње. У догледној будућности цијена гаса може постати и негативна, како је то већ било са нафтом у априлу 2020. године.

"Катар очекује сигуран пораз, без обзира на стратегију коју изаберу власти земље”, пише агенција.

Према оцјенама Блумберга, након повећања потражње за гасом у Азији компанија "Катар петролеум” више неће слати течни гас у Европу, с тим да тај процес може трајати више мјесеци. Велика понуда на свјетском тржишту течног природног гаса може остати на снази до 2025. године, сматрају у Међународном гасном савезу. Државе-произвођачи гаса у будућности би могле да формирају картел сличан нафтној организацији ОПЕК, како би се регулисало тржиште.Оставите одговор