Након музеја, за Аранђеловдан стиже и Ноћ театра

У Бањој Луци ће у суботу, 21. новембра, бити одржана манифестација "Ноћ театра" у којој ће учествовати Народно позориште Републике Српске, Бањолучко студентско позориште, Дјечије позориште Републике Српске и Невид театар. Маркетинг менаџер Народног позоришта Републике Српске Јелена Трнинић рекла је да ће, у оквиру манифестације "Ноћ театра", на сцени овог позоришта бити одиграна представа […]

среда, 18 новембра, 2015 / 13:32

У Бањој Луци ће у суботу, 21. новембра, бити одржана манифестација "Ноћ театра" у којој ће учествовати Народно позориште Републике Српске, Бањолучко студентско позориште, Дјечије позориште Републике Српске и Невид театар.

Маркетинг менаџер Народног позоришта Републике Српске Јелена Трнинић рекла је да ће, у оквиру манифестације "Ноћ театра", на сцени овог позоришта бити одиграна представа Небојше Ромчевића "Отац и син".

"У исто вријеме представа `Урнебесна трагедија` гостује на 32. Сусретима позоришта БиХ у Брчком, те ће Народно позориште бити на двије сцене у току ове манифестације", навела је Трнинићева.

Глумац у Невид театру Дејан Андрић каже да је овај театар за бањалучку публику припремио "Арт поезију пет", пројекат чији је циљ да подстакне на ауторство младе писце и све оне који се баве стваралаштвом.

"У оквиру тог пројекта публика ће у кафе бару `Жижа` имати прилику да погледа `Барда из Стратфорда на Ејвону`, односно да послуша Шекспирове сонете", рекао је Андрић и додао да након тога слиједи наступ бањалучких и београдских музичара.

Редитељ Александар Пејаковић рекао је да ће Бањалучко студентско позориште у Клубу културе "Бункер" одиграти представу "Ћераћемо се још" осмишљену према мотивима из поезији Матије Бећковића, а у извођењу Драгослава Медојевића.

Координатор и организатор европске манифестације "Ноћ театра" у БиХ је Босанско народно позориште из Зенице.

Извршни продуцент манифестације и Босанског народног позоришта из Зенице Сандра Икановић рекла је да је ријеч о европској манифестацији која се одржава треће суботе у новембру.

Она је додала да ће позоришта и организације које се баве овом умјетношћу широм БиХ у току та 24 часа отворити своја врата публици.

"За публику су припремљене представе или неки други програми који на одређен начин имају везе са театарском умјетношћу", рекла је Икановићева.

Она је истакла да је циљ манифестације промоција позоришта и свих врста изведбених умјетности.

Икановићева је навела да је ово позориште за "Ноћ театра" припремило предству "Партија ремија", дјечију представу "Црвенкапица на зрну грашка" и концерт "Поклон граду" зеничке групе.

"Традиционално нам је циљ првенствено да ову умјетност приближимо дјеци, те смо након дјечије представе предвидјели дружење са дјецом током којег ће они имати прилику да упознају глумце, позоришне реквизите и сцену", објаснила је Икановићева.