Након фиктивног државног удара, у Црној Гори се играју Асанжа и амбасаде

Једна од оптужених у случају покушаја тероризма Бранка Милић, која је првостепеном пресудом осуђена на три године затвора, још се налази у амбасади Србије у Подгорици, изјавио је агенцији Бета њен адвокат Југослав Крповић.

недеља, 12 маја, 2019 / 20:14

Крповић је објаснио да њој суд није укинуо притвор, односно да се уопште о њеном притвору није изјашњавао, тако да се она и даље налази у амбасади гдје је нашла уточиште након што је својевољно напустила суђења незадовољна налазом вјештака о њеном здравственом стању и одлуком суда да одбије захтјев за његово изузеће.

Крповић је рекао да су остали српски држављани који су осуђени у овом случају, након изрицања пресуде којом су им одређене казне затвора, али не и притвор до правоснажности судске одлуке, отпутовали за Србију.

Од укупно девет српских држвљана осуђењих у овом случају, притвор је одређен бившем шефу српске Жандармерије Братиславу Дикићу коме је изречена казна затвора од осам година. Он се налази у затвору у Спужу код Подгорице. Током изрицања пресуде, судија Сузана Мугоша једино је истакла да је притвор продужен Дикићу.

Поред српских држвљана, подгорички Виши суд осудио је лидере Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића на по пет година затвора у случају покушаја тероризма. Суд им није одредио притвор тако да ће правоснажну пресуду чекати на слободи.

Руски држављанин Едуард Шишмаков осуђен је на јединствену казну затвора од 15 година а Владимир Попов на 12 година. За њих тужилаштво тврди да су агенти руске обавјештајне службе ГРУ и они нису доступни црногорским властима. Они су означени као организатори покушаја тероризма и криминалног удруживања.