Највриједнијим некретнинама у БиХ управља Аустрија

Групација ХЕТА (HETA ASSET RESOLUTION AG), у већинском власништву државе Аустрије, једна је од највећих организација за продају имовине у Југоисточној Европи, са представништвима у 11 земаља. ХЕТА управља највећим портфолиом некретнина и покретнина у БиХ, од породичних кућа, стамбених и пословних зграда, шопинг центара, до великих индустријских погона. Директор ХЕТА у БиХ Манфред Грам […]

четвртак, 16 априла, 2015 / 16:37

Групација ХЕТА (HETA ASSET RESOLUTION AG), у већинском власништву државе Аустрије, једна је од највећих организација за продају имовине у Југоисточној Европи, са представништвима у 11 земаља. ХЕТА управља највећим портфолиом некретнина и покретнина у БиХ, од породичних кућа, стамбених и пословних зграда, шопинг центара, до великих индустријских погона.

Директор ХЕТА у БиХ Манфред Грам у интервју за пословни портал Капитал открива како су преузели портфолиа ненаплативих кредита и непокретне имовине Хипо банке у БиХ, успјешно преузели и продали месну индустрију ИМПРО Приједор италијанском инвеститору.

Већински власник групације која има фирме у БиХ, Аустрији, Бугарској, Хрватској, Њемачкој, Мађарској, Италији, Македонији, Црној Гори, Словенији и Србији је Влада Аустрије.

– Тренутно, имамо скоро 130 упослених и у поређењу са другим финансијским институцијама на овом тржишту, ми дјелујемо уз врло ефикасан менаџмент, односно, наши људи успјешно управљају нашим огромним портфолиом. Након куповине великих портфолија ненаплативих кредита и портфолија непокретне имовине од обје Хипо банке у БиХ (крајем 2014. године), наша пословна веза је практично окончана. Те банке сада имају знатно мањи, али сасвим чист портфолио те могу наставити са банкарским пословањем неоптерећена ненаплативим аранжманима. С друге стране, ми као ХЕТА проводимо свој пословни модел и бринемо се да се ријеше питања имовине, при чему користимо своје посебне вјештине које банке обично немају – рекао је Грам.