Највеће свјетске банке налазе се у Кини

Највеће свјетске банке лоциране су у Кини, показује ранг листа магазина Банкер.

среда, 15 јула, 2020 / 12:00

Индустријска и комерцијална банка Кине, са сједиштем у Пекингу највећа је банка у свијету по имовини, депозитима, броју купаца и запослених. Она је такође, рангирана на првом мјесту према капиталном обиму Тиер 1. Имовина банке премашила је 4,3 трилиона долара на крају 2019. године.

Грађевинска и Земљорадничка банке Кине су на другом и трећем мјесту, а четврта је Кинеска банка (Bank of China).

На листи Банкера према Тиер 1 капиталном коефицијенту слиједе америчке банке Џеј Пи Морган Чејс на петом, Банка Америке на шестом, Велс Фарго на седмом и Ситигруп на осмом мјесту.

Тек на деветом мјесту је највећа европска банка британски ХСБЦ Холдингс.

На листи највећих европских банака према истом критерију након ХСБЦ слиједе француске Креди Агрикол (Земљорадничка банка) и БНП Парибас, Банка Сантандер (Шпанија) и Група БПЦЕ (Француска).

Барклиз (Велика Британија) се уврстио испред УниКредита (Италија) на шестом мјесту, осма и девета су француске Креди Мутуел и Сосијете Женерал, а првих 10 заокружује и Њемачка Банка (Дојче банк).

УниКредит (на седмом мјесту у Европи и на 29. у свијету), боље је рангирана од свог италијанског конкурента Интеса Санпаоло банке која је 15. на европској листи, а 39. у свијету.

Руска Сбербанка, 27. на свијету, задржала је прво мјесто међу највећим банкама Централне и Источне Европе.

Банкар, у власништву Фајненшл Тајмса, чита се у више од 180 земаља. Магазин годишње објављује листу Топ 1000 свјетских банака. Банке се процјењују према Тиер 1 капиталу, имовини, односу капитала/имовине, расту реалне добити, профиту на просјечан капитал и приносу на активу.