Највеће банке Израела и Емирата потписале споразум пред званично помирење

Највећа израелска банка објавила је да је потписала споразум с највећом банком у Дубаију пред успостављање званичних дипломатских односа Израела и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

среда, 16 септембра, 2020 / 12:04

Израел и УАЕ потписали су банковни и финансијски меморандум почетком овог мјесеца што је утрло пут економској и пословној сарадњи двије земље.

Банка Хапоалим је саопштила да је споразум потписан са банком НБД Емирати прошле седмице.

Директор те израелске банке Дов Котлер предводио је израелску пословну делегацију у УАЕ прошле недјеље и састао се са највишим пословним лидерима Емирата.

Он је у данашњем саопштењу навео да ће споразум омогућити израелским клијентима директне трансакције у УАЕ и другим земљама.

Директор банке из Дубаија Шајне Нелсон је саопштио да ће споразум са банком Хапоалим "отворити нове могућности за посао и трговину за наше клијенте и још више ојачати нашу водећу позицију као повјерљивог партнера за послове широм МЕНАТ (Блиски исток, Сјеверна Африка и Турска) региона".

Премијер Израела Бењамин Нетањаху допутовао је у Вашингтон, гдје ће у уторак потписати у Бијелој кући споразум о нормализовању односа са УАЕ и Бахреином.