Најскупља нафта у посљедњих двије и по године

ЛОНДОН- Цијена барела свијетле и брент нафте достигао је највише износе у протеклих двије и по године због бојазни да би немири у Либији могли да се прошире и на друге веће произвођаче црног злата на Блиском истоку и Сјеверној Африци. У Лондону је цијена нафте "брент" из Сјеверног мора порасла за 2,19 долара и […]

уторак, 22 фебруара, 2011 / 12:25

ЛОНДОН- Цијена барела свијетле и брент нафте достигао је највише износе у протеклих двије и по године због бојазни да би немири у Либији могли да се прошире и на друге веће произвођаче црног злата на Блиском истоку и Сјеверној Африци.

У Лондону је цијена нафте "брент" из Сјеверног мора порасла за 2,19 долара и сада је 107,93, док је нешто раније била 108,57 долара.

Барел свијетле нафте на берзи у Њујорку порастао је на 98,15 долара, пошто су инвеститори и трговци све нервознији због могућности ширења протеста.

"Сама Либија не производи толику количину нафте да би могло доћи до несташице, па чак и у случају да дође до тоталног краха. Производи око 1,6 милиона барела нафте дневно, док ОПЕК има ускладиштене резерве до шест милиона барела тако да постоји бојазан да би немири могли да се прошире на земље попут Нигерије, Кувајта или Уједињене Арапске емирате", рекао је аналитичар из њемачке "Комерцбанке" Карстен Фрич.

Либија је трећи произвеђач нафте у Африци.Оставите одговор