Најпожељнији послодавац, јавна управа, запошљава више од 30.000 људи

У министарствима, управама и управним организацијама у Републици Српској запослено је 5.725 особа. Ово није комплетан податак с обзиром на то да Агенција за државну управу Републике Српске не посједује податке за комплетну јавну управу. Само у државним и ентитетским институцијама БиХ запослено је више од 30.176 особа. Према подацима Агенције за државну управу Републике […]

среда, 4 маја, 2016 / 13:13

У министарствима, управама и управним организацијама у Републици Српској запослено је 5.725 особа.

Ово није комплетан податак с обзиром на то да Агенција за државну управу Републике Српске не посједује податке за комплетну јавну управу. Само у државним и ентитетским институцијама БиХ запослено је више од 30.176 особа.

Према подацима Агенције за државну управу Републике Српске у министарствима, управама и управним организацијама Српске запослено је укупно 3.829 државних службеника и 1896 намјештеника, преноси "Кликс.

Ово није комплетан број радника који чине администрацију с обзиром да се ни у Републици Српској не зна тачно колико је људи ангажовано на основу уговора о дјелу у институцијама.

– Податке за комплетну јавну управу не посједујемо – рекао је за директор Агенције за државну управу Републике Српске Александар Радета.

Подсјећамо, податке о тачном броју радника нема ни Агенција за државну службу Федерације БиХ.

Како је раније потврђено само у органима државне службе чији је оснивач Федерација БиХ запослено је 2.039 државних службеника. И они додају да у ову бројку нису урачунати радници у фирмама чији је оснивач Федерација и друге федералне институције као ни радници који су ангажовани на основу уговора на одређено вријеме и уговора о дјелу.

Што се тиче државног нивоа у државним институцијама запослено је укупно 22.412 особа. Од тога, путем јединственог рачуна трезора, исплаћује се 9.725 плата припадницима Оружаних снага БиХ и 12.687 плата запосленима у бх. институцијама.

У преводу то би значило да је само у институцијама БиХ и два њена ентитета запослено више од 30.176 особа.

Око 64 одсто домаћег бруто производа годишње се троши на финансирање гломазног јавног апарата у БиХ тако да се с правом може рећи да је "државни покрет за бирократију" постао рак који разара цијели економски систем БиХ.

Док економски стручњаци упозоравају како разгранати бирократски систем БиХ представља озбиљну пријетњу бх. економији, администрација наставља да расте.

Тако је упркос мораторијуму за само годину дана у Савјету министара БиХ запослено 35 државних службеника.

На терет грађана БиХ крајем 2015. године запошљавани су и нови савјетници, сарадници и намјештеници у Предсједништву БиХ и то њих седам. На сједници Савјета министара БиХ која ће бит одржана у четвртак (5. мај) Предсједништво БиХ тражило је одобрење за додатно запошљавање у овој институцији извршне власти.

Крајем прошлог мјесеца предсједавајући Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине Един Мушић тражио је да му се законски омогући да у свом кабинету има ангажовано, ни мање ни више, него осам савјетника.

Јавност је остала збуњена и информацијом да су у институције Федерације Босне и Херцеговине у прва четири мјесеца 2016. године запослене 122 особе иако је Влада Федерације БиХ на телефонски одржаној сједници 30. децембра 2015. године донијела закључак о обустављању конкурсних процедура за пријем државних службеника, намјештеника и осталих радника.