Најмање 25 мртвих у међуетничким сукобима у Гвинеји

Најмање 25 људи је убијено у међуетничким сукобима у граду Галакпаје на југоистоку Гвинеје, саопштила је данас полиција. Други извори, међутим, наводе да је 36 људи убијено у насиљу подстакнутим ловом на вjештице и линчом који је услиједио, након мистериозних смрти неколико младића, пренио је АФП. Сукоби између домородаца Кпелеса и етничких Малинкеа избили су […]

петак, мај 6, 2011 / 09:43

Најмање 25 људи је убијено у међуетничким сукобима у граду Галакпаје на југоистоку Гвинеје, саопштила је данас полиција.

Други извори, међутим, наводе да је 36 људи убијено у насиљу подстакнутим ловом на вjештице и линчом који је услиједио, након мистериозних смрти неколико младића, пренио је АФП.

Сукоби између домородаца Кпелеса и етничких Малинкеа избили су током ноћи у понедељак и трајали током читавог наредног дана, рекли су извори.

Десет људи је спаљено живо, док је девет тешко повријеђених пребачено у регионалну болницу у Н’Зерекору.

Снаге безбједности су изашле на мјесто сукоба и неколико људи је ухапшено, додали су избори.

У покушају да утврде узрок мистериозних смрти које су се догодиле у протекла два мјесеца, становници Галакапаја су позвали врача из сусједне Либерије, који је оптужио једног 80-годишњег Малинкеа да је бацио враџбину на жртве.

Рођак једног од настрадалих га је одмах убио, пререзавши му гркљан, након чега је дошло до експлозије насиља.

Гвинеја је домовина више од 30 етничких група, а већину чине припадници група Малинке, Пеул, Сусу и Гуерзе.

Међуетнички сукоби су чести, посебно између група Пеул и Малинке, који су се жестоко сукобили током предсједничких избора 2010. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *