Најмање 22 убијених у секташким сукобима у Јемену

Најмање 22 људи убијено је у сукобима између шиитских муслиманских побуњеника и припадника сунитске исламистичке групе у провинцији под контролом побуњеника на сjеверу Јемена, саопштили су племенски извори. Према извору блиском шиитским побуњеницима, познатим као Хути, припадници сунитске групе, познати као салафисти, напали су побуњенике током ноћи у Хаџи и Катафу, у провинцији Сада, области […]

петак, 27 јануара, 2012 / 07:55

Најмање 22 људи убијено је у сукобима између шиитских муслиманских побуњеника и припадника сунитске исламистичке групе у провинцији под контролом побуњеника на сjеверу Јемена, саопштили су племенски извори.

Према извору блиском шиитским побуњеницима, познатим као Хути, припадници сунитске групе, познати као салафисти, напали су побуњенике током ноћи у Хаџи и Катафу, у провинцији Сада, области у којој је протеклих мјесеци долазило до крвавих сукоба, пренио је Ројтерс.

„Блокирали смо напад за мање од сат времена и 13 људи је убијено у Хаџи, а деветоро у Катафу”, навео је извор близак Хутима.

Салафисти су следбеници сунитског вjеровања које има сличности са вехабијском школом ислама у Саудијској Арабији.

Хути су се годинама борили против државних снага, док им прошлогодишњи устанак против предсjедника Алија Абдулаха Салеха није донио контролу над провинцијом Сада, која се граничи са Саудијском Арабијом, наводи Ројтерс.