Најбогатији милионер-штедиша у ЦГ је странац, као и већина од њих 62

У Црној Гори су у банкама на крају марта 62 грађанина имала више од милион евра, а власник највећег депозита од 23,6 милиона евра је странац, саопштено је из црногорске Централне банке. Број милионера у Црној Гори исти је као у марту прошле године, а у односу на октобар 2020. мањи је за један, док је депозит најбогатијег дуплиран.

среда, 26 маја, 2021 / 11:22

Са једним до пет милиона евра располаже 59 милионера, Два милионера на рачунима имају пет до 10 милиона, док само један има више од 10 милиона евра.

Већина милионера су странци, они су власници 34 милионска рачуна, а 28 милионских депозита припада домаћим грађанима.

Према закону о банкама, имена власника банковних рачуна се не објављују, напомињу из Централне банке.

Грађани су на крају марта у банкама имали 1,8 милијарди евра, а штедња је у прошлој години повећана 70,4 милиона, од чега домаћим грађанима припада 1,29 милијарди, док је на рачунима странаца 509,6 милиона евра.

Највећи депозит физичког лица од 23,6 милиона евра на крају марта био је већи од највећег појединачног депозита неке компаније, који је износио 22,1 милион, што раније није био случај, већ су фирме предњачиле са новцем уштеђеним у банкама.

Посљедњег дана првог квартала депозит од милион евра и више у банкама у Црној Гори имало је 246 фирми, од којих је пет предузећа располагало са новчаним средствима од 21,4 до 22,1 милион евра.

"Укупан износ депозита ових пет компанија износи 108,8 милиона евра. Не располажемо званичним податком о дјелатностима којима се оне баве", прецизирали су у Централне банке Црне Горе.

Депозит већи од пет милиона евра има 50 компанија, а више од десет милиона њих 24.

Привредници су на крају марта у банкама укупно депоновали 1,75 милијарди евра.