Најава протеста расељених лица зеничке регије

Предсједник Регионалног удружења за расељена лица зеничке регије Урош Медић најавио је данас да ће корисници алтернативног смјештаја са подручја Братунца и Зворника организовати протесте пред Владом Републике Српске уколико у року од 10 дана ресорно министарство не понуди рјешење за њихов трајни смјештај. Медић је рекао да је 100 породица корисника алтернативног смјештаја у […]

понедељак, 5 септембра, 2011 / 16:02

Предсједник Регионалног удружења за расељена лица зеничке регије Урош Медић најавио је данас да ће корисници алтернативног смјештаја са подручја Братунца и Зворника организовати протесте пред Владом Републике Српске уколико у року од 10 дана ресорно министарство не понуди рјешење за њихов трајни смјештај.

Медић је рекао да је 100 породица корисника алтернативног смјештаја у Братунцу потписало петицију коју је прије 10 дана послало Министарству за избјегла и расељена лица са захтјевом за трајни сјештај.

Према његовим ријечима, ријеч је о лицима која не могу да се врате у Федерацију јер им је имовина уништена, нити могу да остану у алтернативном смјештају у РС.

Медић је навео да је данас са представницима ресорног министарства договорено да се сутра одржи састанак са начелницима општина Добој и Братунац и грађанима корисницима алтернативног смјештаја.

"Какав ће исход тих разговора бити не знамо, грађани су прије седам дана били спремни да крену за Бања Луку и захваљујући Министарству смо успјели да ситуацију смиримо. Видјећемо шта ћемо договорити сутра", навео је Медић.

Предсједник Савеза удружења избјеглица, расељених лица и повратника РС Жељко Стевановић рекао је да Министарство мора изнаћи рјешење како би се помогло најугроженијим корисницима алтернативног смјештаја које је погодило смањење издвајања, јер су они истовремено и корисници социјалне помоћи.

Он је додао да је Министарству предложено да лица која су своју имовину на простору ФБиХ продала или замијенила изгубе статус расељеног лица, док сви они који имају било шта порушено на простору Федерације тај статус задрже.

"Када су у питању повратници у Федерацију, договорили смо да ће убудуће представници Министарства са представницима удружења расељених и општина у ФБиХ заједно излазити на терен, гдје ће се на лицу мјеста видјети шта ће радити општине, шта министарство на нивоу БиХ, а шта министарство РС и ФБиХ", рекао је Стевановић.

Говорећи о тужбама породица расељних лица из бијељинске регије против ФБиХ за порушену имовину након Дејтонског споразума, он је рекао да се од тужби неће одустати, али да су сада тужиоци принуђени да сами финансирају адвокате, због чега траже од Владе да кредитирају помоћ породицама како би дошли до обештећења у судском поступку.