Награде Вукове задужбине за науку и умјетност

У свечаној сали Вукове задужбине у Београду данас су уручене награде ове задужбине за 2011. годину за науку и умјетност. Награду за науку добила је Снежана Самарџија за књигу "Облици усмене прозе", док је сликар Сава Стојков добитник награде за умjетност за изложбу одржану у Музеју Војводине у Новом Саду. Стојков, према савjету qекара, није […]

четвртак, 9 фебруара, 2012 / 14:45

У свечаној сали Вукове задужбине у Београду данас су уручене награде ове задужбине за 2011. годину за науку и умјетност.

Награду за науку добила је Снежана Самарџија за књигу "Облици усмене прозе", док је сликар Сава Стојков добитник награде за умjетност за изложбу одржану у Музеју Војводине у Новом Саду.

Стојков, према савjету qекара, није присуствовао додjели награда, па ће му награда у виду повеље, плакете и новчаног износа бити уручена касније.

Предсjедник Одбора за додjелу награде у области умjетности Драшко Ређеп прочитао је образложење награде у коме се наводи да је Стојков (1925) један од доајена српског сликарства и стваралац који "дуготрајно и понесено вуковску идеју блискости са дугом народног стваралашта преноси на пространом, може се без претjеривања рећи планератном атласу".

Изложба посвећена шумама, као типолошкој загонетки, показала је не само незаустављиву страст Саве Стојкова за тишину нијанси, него је, на трагу Короа, показала наше богате крошње и наш бесузловни хлорофил. Сликарство које је било инспиративно за велики број критичара неколико генерација", наводи се у образложењу одлуке.

Проф. др Самарџији награду је, уз присуство ранијих добитника, пријатеља Задужбине, чланова савета и представника установа културе, уручио предсједник Вукове задужбине Миодраг Матицки за књигу "Облици усмене прозе" у издању "Службеног гласника".