Награде 17. Фестивала у Дјечијем позоришту РС

17. Међународни фестивал позоришта за дјецу свечано је затворен проглашењем побједника и уручењем награда у петак, 12 октобра у 19.30 часова.

субота, 13 октобра, 2018 / 11:56

Представе у такмичарском програму Фестивала оцјењивао је Међународни жири у саставу:  Алек Родић, глумац и директор Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда, (Србија), Јарослав Антоњук, редитељ и директор Театра глумца и лутке из Ломже (Пољска) и др Раде Симовић, драматург и театролог из Бање Луке (БиХ) и додијелили сљедеће награде:

Гран-при, награда за најбољу представу у цјелини 17. Међународног фестивала позоришта за дјецу – Бања Лука 2018 припала је представи „Орфеј“  Дечјег позоришта Суботица, Србија. Гран-при такође подразумијева и новчану награду у висини 1.000 евра. Директор Дјечијег позоришта РС, Љиљана Лабовић Маринковић, уручила је награду редитељу представе, Тодору Валову.

Представа је настала по старогрчком миту, а на сцену Дечјег позоришта Суботица ју је поставио бугарски редитељ Тодор Валов који је за ову представу радио и драматизацију. Према његовим ријечима: Древни митови и данас живе, да подсјећају  како у сваком човјеку постоји дјелић божанског надахнућа, талента или вјештине… Они служе људима да никада не забораве: човек није бесмртан, ни свемоћан као богови. Сценографију и лутке потписује Наталија Гочева.

Признање за најбољу режију стручни жири је додијелио редитељу Јарославу Килиану за режију представе „Кројачева нит“ Театра ЛАЛКА из Варшаве, Пољска.

Награда за најбољу сценографију припала је Наталији Гочевој за сценографију у представи „Принцезин рођендан“ Позоришта за децу Крагујевац, Србија. Награду је у име Наталије Гочеве примио Тодор Валов, редитељ представе, а уручила ју је Берина Шушчевић, сценограф Дјечијег позоришта РС.

Награда за најбољу оригиналну музику припала је Бартошу Блахури за представу „Кројачева нит“ Театра ЛАЛКА, Варшава, Пољска.

Специјална награда за савремено драматуршко обликовање текста додијељена је представи „Продавница играчака“ Градског позоришта Подргорица, Црна Гора. Награду је примио Давор Драгојевић, глумац Градског позоришта Подгорица, а уручио ју је Славиша Радана, драматург и предсједник Управног одбора Дјечијег позоришта РС.

Равноправне глумачке награде Жири је додијелио Роберту Брахам Чавезу, за улогу у представи „Пријатељство“, Театра Каникула лутке из Квецалтенанга, Гватемала; Сари Алеви за улогу у представи „Љепотица и Звијер“, Стивалаћо театра, Венеција, Италија; Златку Вицићу за улогу у представи „Ванда Лаванда, Градског казалишта лутака Ријека, Хрватска. Награду је представнику овог позоришта уручила глумица ДПРС, Божана Бијелић; те Биљани Раденковић за улогу у представи „Цвеће мале Иде“, Позоришта лутака Ниш, Србија; Награду је уручио глумац ДПРС, Душко Мазалица. Пета глумачка награда припала је ансамблу Државног луткарског позоришта Сливен, Бугарска за колективну игру  у представи „Драгон – Змај“.

Жири је у периоду од 7. до 12. октобра имао прилику да погледа 13 такмичарских представа из десет држава: Театрол-Театар Москва, Русија; Градско позориште Подгорица, Црна Гора; Градско казалиште лутака Ријека, Хрватска; Каникула лутке, Квецалтенанго, Гватемала; Стивалаћо театар, Венеција, Италија; Државно луткарско позориште – Сливен и Државно луткарско позориште – Бургас, Бугарска; Театар ЛАЛКА, Варшава, Пољска; Позориште лутака, Мостар, БиХ;  Позориште за децу Крагујевац, Позориште лутака Ниш и Дечје позориште Суботица, Србија.

Поред такмичарског дијела програма на овогодишњем Фестивалу публика је погледала и четири представе у пратећем програму. Дјечије позориште Републике Српске ове године прославило је јубилеј- 20 година представе „Тужни принц“ и тим поводом је гостима и домаћој публици одиграло ову култну представу. Друга представа пратећег дијела програма била је„Пустоловине Болета Комете“ Невид театра у копродукцији са Градским позориштем Јазавац из Бање Луке, а посљедњи фестивалски дан Луткарска сцена Градског позоришта Смедервска Паланка представила је своју представу „Папирни“. У част награђених, на затварању Фестивала и ове године наступило је Позориштанце „Пуж“ представом „Мачка у чизмама“.Коментариши