НАФТА преживљава између Канаде, Мексика и САД

САД и Канада постигли су споразум о спасавању Сјеверноамеричког споразума о трговини /НАФТА/ као трилатералног споразума са Мексиком, чиме је спасена трговинска зона у вриједности од 1,2 билиона долара.

понедељак, 1 октобра, 2018 / 09:03

Предсједник САД Доналд Трамп приморао је Канаду и Мексико да прихвате рестриктивнију трговину са главним партнером за извоз.

Трампов главни циљ у преправљању споразума НАФТА био је да се смањи трговински дефицит САД, а истом циљу тежи и када је ријеч о трговини са Кином, којој су уведене царине на робу у вриједности на стотине милијарди долара на робу коју САД увозе из ове азијске земље.

Новим споразумом САД, Мексика и Канаде биће избјегнуте тарифе, али ће отежати глобалним произвођачима аутомобила да јефтино производе возила у Мексику.

Један од циљева споразума јесте и отварање више радних мјеста у САД.

Премијер Канаде Џастин Трудо изјавио је да је ово "добар дан за Канаду", а у заједничком саопштењу САД и Канаде наводи се да ће споразумом бити створено слободније тржиште, те да ће се омогућити поштенија трговина и да ће да допринесе развоју економије у региону.

Споразумом, међутим, није рјешено питање царина на увоз канадског челика и алуминијума у САД.