Нађен обогађени уранијум у Египту

КАИРО – Прегледом једног научног нуклеарног постројења у Египту, експерти Међународне агенције за атомску енергију пронашли су високообогаћени уранијум. Трагови су пронађени још 2007. и 2008. године у пробама, а инспектори су их пронашли у дијелу истраживачког реактора у Иншасу, наведено је у извјештају. У том документу се не наводи да ли је уранијум био […]

петак, мај 8, 2009 / 20:40

КАИРО – Прегледом једног научног нуклеарног постројења у Египту, експерти Међународне агенције за атомску енергију пронашли су високообогаћени уранијум.

Трагови су пронађени још 2007. и 2008. године у пробама, а инспектори су их пронашли у дијелу истраживачког реактора у Иншасу, наведено је у извјештају.

У том документу се не наводи да ли је уранијум био толико обогаћен да би могао бити коришћен за израду нуклеарног наоружања.

Египат је одговорио да су пронађени трагови, највјероватније, изазвани контаминираним кутијама од радиоизотопа.

Провјерава се египатско објашњење, а инспектори агенције су детаљно проводили истрагу против Египта 2004. године, пошто је изведено више нуклеарних експеримената који нису били пријављени тој међународној установи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *