Нађен начин да се црногорски призна као језик

Црна Гора добила је међународни код за црногорски језик у оквиру ИСО 639 међународног стандарда, пишу данашње „Новости“.

уторак, децембар 12, 2017 / 12:23

Ту информацију саопштио је директор Националне библиотеке Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ са Цетиња Богић Ракочевић, наводећи да ће ознака за црногорски језик биће ЦНР.

Одлуку је, како се наводи, донио Уједињени савјетодавни комитет за кодификацију језика, са сједиштем у Конгресној библиотеци у Вашингтону.

Раније, Технички комитет за стандардизацију језика са сједиштем у Конгресној библиотеци у Вашингтону, није прихватао кодификацију црногорског језика, са образложењем да је у питању једна од варијанти српског језика, иако је Национална библиотека „Ђурђе Црнојевић“ са Цетиња девет година инсистирала на међународној кодификацији црногорског језика, на шта Амерички комитет није пристајао.

Ипак, Комитет из Вашингтона не само што је сада признао постојање црногорског језика, већ је потврдио да црногорски језик није варијанта српског језика, како је то донедавно спочитавано. Дакле, он има лингвистичку препознатљивост, рекао је Ракочевић.

Ознака за црногорски језик биће ЦНР, назив на енглеском „монтенегриан“, на француском „монтенегрин“, а у оригиналу „црногорски језик“ на латиници и ћирилици.6 КОМЕНТАРА

  1. Црногорски језик са становишта лингвистичке науке не постоји, али постоје погане и одвратне земље Америка и Енглеска.

  2. Занима ме да ли постоји амерички језик, аустијски језик, андорски језик, египатски језик, алжирски језик, јордански језик, белгијски језик. Енглези ће нам увалити косовски језик, санджачки језик, војвођански језик, …? Вук нам је оставио богатство које нисмо знали да институционално заштитимо, кроз УНЕСКО и на друге начине. САНУ спава у дубоком сну. Жалосно шта раде црногорске комуњаре од своје дједовине.

  3. Не браним Енглезе, не дао Бог,али нису ово нама увалили Енглези него југокомунисти обољели од хроничног брозитиса. Они су нам увалили вјештачке нације, а вјештачки језици су дошли само као логична посљедица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *