Нацисти марширају Летонијом, Мерколова не иде у Москву на параду

Ветерани из Летоније који су се борили на страни нацистичке Њемачке против Совјета у Другом свјетском рату одржали су данас контроверзну параду у Риги поводом обиљежавања годишњице једне битке из 1944. године. Око 1.500 људи учествовало је у паради у Старом граду у Риги уз присуство великог броја полицајаца, изјавио је замјеник шефа полиције Артис […]

понедељак, март 16, 2015 / 15:23

Ветерани из Летоније који су се борили на страни нацистичке Њемачке против Совјета у Другом свјетском рату одржали су данас контроверзну параду у Риги поводом обиљежавања годишњице једне битке из 1944. године.

Око 1.500 људи учествовало је у паради у Старом граду у Риги уз присуство великог броја полицајаца, изјавио је замјеник шефа полиције Артис Велс.

Антифашистичке групе треба да одрже своје демонстрације после завршетка параде, у складу са договором који су постигли са полицијом, преноси АФП.

Ветерани Летонске легије одржавали су параду у Риги сваког 16. марта од окончања совјетске владавине 1991. Тог датума се обиљежава неуспјела битка из 1944. године против совјетске Црвене армије, што је омогућило скоро пола вијека совјетске окупације у Летонији.

Јеврејске организације, Москва и велика руска заједница у Летонији, који чине четвртину од два милиона становника те земље, сматрају ову параду величањем нацизма зато што је Легијом, која је основана 1943. године, командовао њемачки Вафен С С (борбени С С одред).

Меркелова предводи листу оних који не долазе у Москву

Њемачка канцеларка Ангела Меркел неће присуствовати свечаној церемонији у Москви 9. маја поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом, најавили су прије неколико дана владини званичници у Берлину.

– У свјетлу развоја дешавања у Украјини, немогуће је да Меркел присуствује традиционалној војној паради на Црвеном тргу у Москви – навео је њемачки владин званичник.

– Канцеларка ће положити вијенац на споменик Незнаном јунаку у Москви дан касније – додаје исти извор, преноси агенција Ројтерс.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск због сукоба у Украјини демонстративно је одбио позив на прославу 70. годишњице краја Другог свјетског рата у Москви, док на велику војну параду у Москву 9. маја иде предсједник Чешке Милош Земан, јер не жели да увриједи совјетске војнике, који су погинули ослобађајући Чехословачку.

„Добио сам позив. Не идем. Присуство на војној паради поред садашњих агресора и особе која користи оружје против цивила у источној Украјини било би за мене, благо речено, сувише двосмислено”, казао је Туск у разговору за данашњу Газету виборчу.

Бојкот параде у Москви због Украјине огласиле су већ Пољска и балтичке републике, а једини шеф државе у ЕУ који је до сада званично саопштио да је позив прихватио јесте предсједник Чешке Милош Земан.

„Предсједник Земан региструје апеле да не иде у Москву. Међутим, сматра да би излажење у сусрет тим апелима и одустајање од одласка представљало увреду преко 150.000 руских војника који су положили своје животе да ослободе Чехословачку”, саопштио је портпарол чешког предсједника Јиржи Овчачек.

Словачки предсједник Андреј Киска још није саопштио да ли иде у Москву, али аналитичари оцјењују да је лидерима чланица ЕУ лакше да евентуално позив у Москву одбију, будући да због Украјине на параду не иде ни њемачка канцеларка Ангела Меркел, иако је присуство предсједника или канцелара Њемачке дубоко симболичан гест, због историјске кривице Берлина за избијање Другог свјетског рата.

Предсједник Пољске Броњислав Коморовски покренуо је почетком године иницијативу да се европски лидери умјесто у Москви окупе на прослави краја Другог свјетског рата у Гдањску, гдје је избио рат 1. септембра 1939. године.Оставите одговор