Национални театар: "Сабирни центар" отвара сезону 18. октобра

Премијера представе "Сабирни центар", коју према култној драми Душана Ковачевића режира Марко Мисирача, 18. октобра означиће почетак нове сезоне у Народном позоришту Републике Српске.

четвртак, 17 августа, 2017 / 09:20

– Прва проба за представу "Сабирни центар" биће одржана 28. августа, а датум првог извођења је, као и сваке године, на Дан позоришта. То је већ одавно постала наша традиција – рекао је директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић.

"Сабирни центар" ширу популарност стекао је екранизацијом из 1989. године када су Душан Ковачевић и редитељ Горан Марковић окупили одличну глумачку екипу. Драма која је написана 1982. прати старог археолога који проналази римску надгробну плочу за којом је трагао читавог живота. Она покрива пролаз с "овог" на "онај" свијет. При покушају да је помјери професор доживљава срчани удар и убрзо умире. Али, мртав само за околину, он се у ствари налази у некој врсти стања "између живота и смрти". Како је и жив и мртав у исто вријеме, успоставља везу између живих и мртвих, па мртви, вођени жељом да виде своје рођаке, крећу пролазом који је професор открио испод римске надгробне плоче, у сусрет својим вољеним на "овом" свијету. Међутим, свијет живих није онакав каквим су га замишљали.

Филм "Сабирни центар" је на Пулском фестивалу 1989. године добио "Велику златну арену" за најбоље остварење, најбољи сценарио и најбољу споредну женску улогу (Радмила Живковић).

Марко Мисирача из Козарске Дубице свој таленат и умијеће већ је доказао на сцени националног театра, а представе које је режирао добиле су значајне награде на позоришним фестивалима.

Према ријечима Ненада Новаковића, Народно позориште РС има много планова за сљедећу сезону.

– За отварање Театар феста "Петар Кочић" редитељ Кокан Младеновић режираће велику ансамбл представу. Још нисмо дефинитивно одлучили који ће текст бити, одстоји дилема између два текста – каже Новаковић.