Национализација диже посрнуле

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске све чешће купује "посрнула" предузећа и то је једини начин да у њима поново буде покренута производња и да током стечаја не буду продата у бесцијење, оцјењују у Пословној заједници РС. Стручњаци наглашавају да се то што Влада РС купује ова предузећа може посматрати и као исправљање лоших приватизација […]

уторак, 26 октобра, 2010 / 18:26

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске све чешће купује "посрнула" предузећа и то је једини начин да у њима поново буде покренута производња и да током стечаја не буду продата у бесцијење, оцјењују у Пословној заједници РС.

Стручњаци наглашавају да се то што Влада РС купује ова предузећа може посматрати и као исправљање лоших приватизација које су уништиле имовину предузећа, а раднике претвориле у социјалне случајеве.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић наглашава да је куповина предузећа оправдана и неопходна у овом тренутку, а све с циљем да у тим предузећима буде успостављена производња, након чега треба тражити дугорочна рјешења.

Да је Влада РС способна да покрене производњу и спаси предузећа која су се налазила у стечају, најбоље показује примјер фирме "Еластик" из Власенице, која се бави производњом позамантерије, односно робе и помагала који се користе у процесу шивења. У ову фирму Влада РС је уложила око 700.000 КМ, спасила радна мјеста, а данас се већ размишља о њеном изласку на берзу као предузећа које позитивно послује.

"Предузеће је, док га Влада РС није купила, било клинички мртво и у стечају. Данас послујемо позитивно, додуше са минималном добити, али радници раде, редовно примају плате и сваку куповину предузећа од стране Владе РС потпуно подржавам", рекао је директор "Новог еластика" из Власенице Божидар Мијић.

Из Владе РС раније је објашњено да дугорочни план није задржавање ових предузећа, већ унос капитала, покретање производње, запошљавање радника и на крају проналажење стратешког партнера.

Фабрика алатних машина "Јелшинград" из Бањалуке посљедња је фирма коју је купила Влада РС, за шта је издвојено готово 8,3 милиона КМ. Влада је до сада купила 17 фирми за шта је потрошила око 40 милиона КМ, а осим куповине и уноса капитала исплаћени су највећи повјериоци који су у већини случајева били радници.Оставите одговор