Национал: Туђман је био Павелићев чиновник

Јосип Манолић је, у разговору за недељник Национал, испричао непознату епизоду из биографије Фрање Туђмана о томе како је први хрватски предсједник 1941. и у првој половини 1942. године радио за НДХ.

уторак, 1 новембра, 2016 / 08:54

Јосип Манолић је, у разговору за недељник Национал, испричао непознату епизоду из биографије Фрање Туђмана о томе како је први хрватски предсједник 1941. и у првој половини 1942. године радио за НДХ.

"Данас је то својеврсна сензација, но у вријеме када се то збивало, за све нас скојецвце био је то облик преживљавања. Негдје си морао радити и од неког новца жицати", испричао је Манолић.

Каснији први хрватски предсједник је, наиме, био запослен као дневничар у Министарству оружаних снага НДХ.

"Зашто је та информација о томе да је Фрањо Туђман био дневничар у Министарству оружаних снага НДХ тако дуго тајна – и мени је невјероватно, јер бити 1941/1942. запослен у једном усташком министарству као цивил, није неки кримен", испричао је Манолић додавши како се Туђман највјеројатније запослио како би избјегао одлазак на фронт.

Манолић, који се с Туђманом срео 1942. године, у чињеници да је Туђман радио за НДХ не види ништа спорно. Дапаче, каже да је то знао већ при њиховом првом сусрету којег се Манолић присјетио.

"Цијело вријеме до тог сусрета нисам знао је ли Туђман прикривени усташа или скојевац. Био ми је префин, одјећом и понашањем, за будућег партизана и скојевског руководиоца. Није био радник, долазио је из имућне обитељи и остављао је дојам младог господина, а то је оно што вас збуни", присјетио се Манолић.

С Туђманом касније, прича Манолић за Национал, није о томе разговарао. Каже, није било повода, барем док Туђман раних деведесетих није почео кокетирати с усташтвом.

У тим сусретима с Туђманом, Манолић му је, тврди, спасио живот тако што га је послао у Крапину на рад на терену. "Само неколико дана након Туђманова одласка из стана у Херцеговачкој улици, у стан су упали агенти УНС-а и Гестапа у потрази за Фрањом Туђманом и Владом Стопаром", каже Манолић.

Дугогодишњи Туђманов сарадник додаје како је први хрватски предсједник знао одабрати праву страну и прикључити се партизанима, иако је имао осигуран лагодан живот у Загребу. Њих два ће одиграти важне улоге у осамостаљењу Хрватске. Манолић каже да је Туђман ту преузео огроман терет, а да није успио, сматра, обојица би били стрељани без суда. 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *