Начелник Кнежева Боре Шкељић: Копања нам копа јаму

Криза власти у Кнежеву започиње несугласицама у локалном СДС. Два одборника су искључена из странке, неко каже у личном обрачуну, а неко да су из врха странке добили директиву да руше владајућу већину. Како било, они су као слободњаци пришли СНСД-овој опозицији, која сада бројчано има већину.

недеља, 10 августа, 2014 / 19:19

Оно што је и даље спорно јесте да ли је скупштина на којој су покушали да смијене предсједника Бојана Лујића (ДНС) и поставе бившег СДС-овца Радована Марића, била легална или не? Прошле године дана, дешавало се свашта, од одржавања сједница испред врата скупштине, отварања општинске поште, покушај поништавања општинског печата, који је учињен незаконито, јер је описан непостојећи печат. Онај прави је "нестао” и нико не зна "’де је печат”.

Овог љета криза је достигла врхунац јер је републичка власт принуђена да одређује привремено финансирање општине, а однорници нове већине су примљени у кабинету предсједника. Данас је објављена вијест у којој Драган Чавић, страначки предсједник начелника Кнежева Боре Шкељића, изјављује како се морају помирити са чињеницом да у овом граду постоји нова скупштинска већина. Шкељића смо питали, шта ово практино значи:

-То значи да прихватамо такво стање и да настављамо да радимо по закону, али не прихватамо ову силу и насиље коју та наводна већина демонстрира. Та већина има начин да у сто одсто демократској процедури манифестује своју већину, али они то не користе и покушавају неким попријеким методама, које нису законске, и ми то не можемо прихватити.

Гдје настаје проблем?

-Сва поента је у томе што су они покушали верификовати већину на сједници на којој није утврђен дневни ред у складу са пословником. Пословник је један документ по коме се ради, они су га прекршили и та сједница није била легална.

Да ли ћете прихватити да се одржи нова сједница, на којој ће се превазићи криза власти?

Ми можемо одржати сједницу фактички за пар дана, само да се испоштују процедуре. Убијеђен сам да би актуелни предсједник скупштине прихватио било који приједлог да се сазове сједница и да се у складу са процедуром све ријеши. А и да он неће, у шта сумњам, та група одборника има могућност, да сазове скупштину, али опет понављам, у складу са законом и процедурама. Не може се сједница одржати испред скупштине како су они покушали, то је само фарса и представа за јавност.

Шта је рекло министарство управе и локалне самоуправе поводом овог случаја?

-Када смо ушли у нејасну ситуацију ја сам затражио мишљење министарства локалне самоуправе, и рекао сам да ће то мишљење, какво год да буде, за мене бити мјеродавно. Министарка Решић се децидно изјаснила да је прекршен пословник и да је скупштина била нелегална. Ми смо се држали тог мишљења, а сви проблеми који су настали је што то мишљење није признавала та нова већина. А сама министарка је своје мишљење касније промијенила под притиском тих медијских и политичких кругова. Настао је огроман проблем који може имати несагледиве посљедице по Кнежево.

Кад кажете медијски кругови, да ли мислите на господина Копању, власника Независних новина?

-Из извора које ја имам, у питању је господин Копања. Једноставно жели да има под контролом све полуге власти и друштвеног живота у Кнежеву, а и његов утицај на министарку је очигледно толики, да је она напустила свој првобитни став и подлегла притиску. Копања не ради ништа ако ту нема његовог интереса. Он је у претходном периоду имао велики утицај на политичке структуре у Кнежеву, а резултат тога је огромна задуженост и проблеми који су наслијеђени из тог периода. Ја нисам био човјек за те његове методе рада, и зато је одабрао другу страну, и врши огроман притисак на мене са свих страна. Но ја сам прихватио ту борбу, и шта ће бити, видјећемо.

Да ли се плашите да ће нова скупштинска већина затражити ваш опозив?

-Све што донесе скупштинска већина, у дјелокругу свог рада и по прописаним процедурама, које су веома , ја прихватам, а једна од тих могућности је покретање опозива. Зашто не бих прихватио, не могу бити изнад закона. Током мог првог мандата 2004-2008. покренут је легалан опозив, и ја сам на том опозиву побиједио, грађани су гласали да останем начелник.



0 КОМЕНТАРА