08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Набатејско-арапска карика која недостаје

Саудијско-француски археолошки тим ископао је у Наџрану нешто што може представљати најстарији натпис на арапском. "Епиграф Фредерик Имперт, професор на Унвиерзитету у Марсеју, пронашао је набатејско-арапски натпис око 100 километара сјеверно од саудијског града Наџран, недалеко од границе са Јеменом.", рекао је гласноговорник Министарства спољних послова Француске и додао: "Оно што чини ово откриће значајним […]

недеља, 10 августа, 2014 / 19:23

Саудијско-француски археолошки тим ископао је у Наџрану нешто што може представљати најстарији натпис на арапском.

"Епиграф Фредерик Имперт, професор на Унвиерзитету у Марсеју, пронашао је набатејско-арапски натпис око 100 километара сјеверно од саудијског града Наџран, недалеко од границе са Јеменом.", рекао је гласноговорник Министарства спољних послова Француске и додао: "Оно што чини ово откриће значајним јесте што је овај мијешани текст, познат као набатејско-арапски, прва фаза арапског писма."

Писмо је раније виђено једино сјеверно од Хеџаза, на Синају и у Леванту. Друга значајна ствар је што су ови натписи датирани. Вријеме које је приказано указује на то да је у питању период између 469-470. године наше ере. То је најстарија форма арапског писма која је позната, тзв. "карика која недостаје" између набатејског и арапског писма.

Откриће, које је важно за историју Арапског полуострва и језик, представља успјех мреже археолошких мисија које финансира француско Министарство спољних послова и међународног развоја, које је извело 148 пројеката ове године у више од 60 земаља свијета. То је такође одличан примјер сарадње између Саудијске Арабије и Француске, наводе званичници.