На врху им приоритета: Пленки пита Украјинце откуд њихов дрон у Загребу

Хрватска влада данас је саопштила да је на подручју Јаруна у Загребу пала безпилотна летјелица војног типа која је у хрватски ваздушни простор ушла из ваздушног простора Мађарске, а премијер Пленковић је саопштио да је ријеч о летјелици "руске производње".

петак, 11 марта, 2022 / 16:32

Хрватска влада данас је саопштила да је на подручју Јаруна у Загребу пала беспилотна летјелица војног типа која је у хрватски ваздушни простор ушла из ваздушног простора Мађарске, а премијер Пленковић је саопштио да је ријеч о летјелици совјетске производње.

– Све надлежне службе укључене су одмах по уочењу пада беспосадне летјелице војног типа која је, према досад прикупљеним подацима, у хрватски ваздушни простор ушла из смјера истока према западу, односно из ваздушног простора Мађарске, брзином од 700 километара на сат на висини од 1.300 метара – прецизира се у саопштењу, преноси Хина.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, који се тренутно налази у Паризу на састанку ЕУ лидера о стању у Украјини, обратио се данас јавности, наводећи да је ријеч о летјелици руске производње.

– Према ономе што сада имамо као информацију, ријеч је о летјелици руске производње (за Пленковића Совјетски савез је очигледно Русија). Не зна се је ли била у посједу руске или украјинске војске – навео је Пленковић.

– Зна се да је дошла у Хрватску из правца Мађарске, а у Мађарску из правца Румуније. Знамо да је летјела неколико минута изнад Хрватске и срушила се у Загребу. Добро је што нема повријеђених и пала је на дио који није ни кућа ни зграда. Надлежне службе обављају истрагу – рекао је хрватски премијер.

Он је додао да је Хрватска контактирала украјинску страну у вези информација о томе како је та летјелица дошла чак до Загреба