03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

На Видовдан смо спријечили да нас униште

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао да је данас на обиљежавању 20 година од пробоја "Коридора живота" на Дугој Њиви код Модриче да је 28. јуна 1992. године херојском борбом припадника Војске Републике Српске (ВРС) спријечен гнусни покушај уништења српског народа на овим просторима. "Часно и храбро, у најхуманијој бици за живот и достојанство […]

недеља, 24 јуна, 2012 / 16:09

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао да је данас на обиљежавању 20 година од пробоја "Коридора живота" на Дугој Њиви код Модриче да је 28. јуна 1992. године херојском борбом припадника Војске Републике Српске (ВРС) спријечен гнусни покушај уништења српског народа на овим просторима.

"Часно и храбро, у најхуманијој бици за живот и достојанство човјека, Војска и народ одбранили су тада Републику Српску. Најелитније јединице ВРС успјеле су, након вешедневне одлучне битке за коридор, на Видовдан да отворе пут према нашој матици Србији, пут спаса и одбране отаџбине", рекао је Џомбић.

Зато Влада Српске, додао је он, даје велики значај овом историјском догађају и сваке године, у недељу прије Видовдана, обиљежава пробој "Коридора живота". Он је додао да ће Видовдан бити упамћен у историји српског народа на овим просторима као дан слободе, дан када је престала агонија народа и престало умирање недужних, тек рођених беба у бањалучком породилишту.

"Не можемо, а да се не запитамо да ли је свјетска јавност знала да у нашим породилиштима умиру тек рођене бебе? Умиру, а да им живот зависи само од воље свјетских сила", запитао је премијер Српске.

Он је нагласио да је управо због тога одлука да се агонија умирања невиних прекине била судбоносна и најхуманија одлука коју је икада донио српски војни врх.

"Захваљујући тој племенитој бици Одбрамбено-отаџбинског рата, а можда и најплеменитијој бици у историји ратовања српског народа за слободу, част и достојанство, било је спашено мрачне судбине више од милион и по људи од Крајине до Посавине", рекао је Џомбић.

Он је поручио да су сви грађани увијек дужни да поштују и да се сјећају оних који су дали своје животе за слободу свога народа.

"Многи данас упорно покушавају да нам оспоре нашу битку и да будемо своји на своме. Власт и народ Српске то не дају, јер знају истину, а то је да су се Срби борили да одбране своје домове, породице, права на живот и слободу. Зато је свима у Републици Српској завјет – јуче и данас и сутра – сачувати Републику Српску без обзира одакле притисци долазили. Само са одбрањеном Српском српски народ може остати, опстати и окренути се економском развоју“, рекао је Џомбић.

То је могуће, додао је он, јер српски народ има частан и исправан циљ, просперитетну и јаку Републику Српску.

"То смо већ показали својим понашањем и способношћу", поручио је Џомбић и подсјетио да Срби и Српска припадају Европи.

Обиљежавању 20 година пробоја "Коридора живота" на Дугој Њиви присуствовали су званичници Српске, представници борачких организација, демобилисаних бораца Војске Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, представници Републике Српске у заједничким органима БиХ, руководства Модриче и Добоја, те велики број грађана.0 КОМЕНТАРА

 1. Evo i ovaj o ratu i o turcima pa dokle više ???????????

  Srbi su nezaposleni i hoće zaposlenje u svojoj RS
  Srbi jedva preživljavaju i hoće veće plate u svojoj RS
  Srbi umiru jer nemaju za lijekove i hoće veće penzije u svojoj RS
  Srbi se masovno iseljavaju trbuhom za kruhom iz svoje RS

  I SVE TO 20 GODINA OTKAD IZGIDOŠE STVARAJUĆI REPUBLIKU SRPSKU SVOJOJ DJECI A NE VAMA MAFIJAŠIMA I KRIMINALCIMA !!!

 2. „Зато је свима у Републици Српској завјет – јуче и данас и сутра – сачувати Републику Српску без обзира одакле притисци долазили. Само са одбрањеном Српском српски народ може остати, опстати и окренути се економском развоју“, рекао је Џомбић.

  Тако је Џомбићу, зато што прије се ријешимо тебе и твојих, као есенције притиска и непријатеља овог народа то ће нам прије бити боље и рећи ћемо да смо завјет испунили.

 3. А што ти коњино ћелава водиш туђе битке?? Зашто ти не побједиш економски данас било кога из окружења? Зашто си ти најгори од најгорих?
  Треба кретенима забранити да се баве историјским часовима, док не ураде свој домаћи задатак!

 4. Најбоље је рекао Перо Ђокић да неће заборавити борце, одржао је обећање и није нас заборавио: одузео нам је право на борачки додатак, одузео нам је инвалиднине, избрисао нас из евиденција, стегао омчу око врата…
  Молим вас министре де нас мало заборави и заобиђи, нећемо ти замјерити.