На ред је дошао и Иванићев интервју, он није за референдум о независности

Српски члан Председништва БиХ, Младен Иванић, поручио је у интервјуу за Дојче Веле да, док је он члан Предсједништва БиХ, Босна и Херцеговина неће признати Косово и додао да не би подржао евентуални референдум о независност РС.

среда, новембар 15, 2017 / 17:02

„Мој политички став је да начин на који је Косово добило независност потпуно мимо међународних правних норми и као неко ко има ту могућност, ја ћу ту могућност и да користим. Док сам ја овдје, Косово сигурно неће бити признато. Ако се појави неки српски политичар који буде сматрао да то тако треба, сасвим поштујем. Мислим да се живот људи са Косова и из БиХ може олакшати“, навео је Иванић.

Иванић каже и да постоји неки осјећај да ће се неком врстом политичког притиска индиректно десити признање.

„То је немогуће“, јасан је Иванић.

Иванић тврди и да не би подржао референдум о независности Реублике Српске, јер, објашњава, то је могуће урадити само ратом, а он то не жели.

„У овом тренутку ми не можемо сами да се договоримо. У овом тренутку не постоји ниједна међународна снага која би иза тога стајала. Због хиљаду разлога. Прва Србија не би стала иза тога, због Косова. Постоји само трећи начин како то можете да урадите, а то је ратом. Ја то не желим и никада нећу ући у рат“, навео је Иванић и према Деутсцхе Wеллеу, ипак, је додао и сљедеће:

„Ако остане ово ‘варакање’ које сада имамо, онда ја не знам шта ће се догодити за 20 година. Моја генерација о тим стварима неће одлучивати и управо зато мислим да су све те теме бесмислене“.

На конкретно питање да ли би подржао референдум о независности Републике Српске, Иванић је рекао :„Не бих“.

Говорећи о проблемима у БиХ, Иванић је рекао да је кључни проблем то што у тој држави постоје три различите концепције.

„Да би БиХ функционисала постоје две претпоставке: једна је поверење међу људима, а друга лидери спремни на компромис, којих такође нема.“

О свом концепту за БиХ, Иванић каже да је неопходно јачати повјерење међу људима, избјегавати ствари које нас дијеле и које нас враћају у прошлост и окренути се ономе око чега можемо имати сагласност, а то су прије свега животна питања.

„Те велике теме за које знамо да немамо сагласност, ја уопште не бих отварао, јер како ћемо их промијенити, који је смисао тога“, запитао је.

Као највећи проблем БиХ је навео имиџ земље.

„Нико озбиљан – па ни страни, ни домаћи – не желе овдје да улажу, јер не знају гдје то иде“, појаснио је и додао да он гарантује да БиХ може постати „симпатичан модни тренд“ у Европи, као што је то некада била Словачка.

Основна претпоставка за то је, према његовом мишљењу, „пар позитивних вијести“.

Сматра да БиХ треба да остави прошлост иза себе, јер се око тога „нећемо договорити“ и подсјећа да је 2004. био у Сребреници и да никада, ни у доба, како каже, највећих криза, није вријеђао жртве“.

О земљама Западног Балкана и ЕУ, Иванић је изнио мишљење да је Босни и Херцеговини помогла избјегличка криза и да је Европа схватила да и овај дио може постати потпуно нестабилан и зато је „мало – не мало, него рекао бих овај пут искрено – отворила врата Западном Балкану“.

„Раније је био званични став да регион може у ЕУ, а с друге стране на састанцима – не могу рећи ко је то тврдио – али врло важни људи су говорили да након Хрватске нема проширења“, каже Иванић.

Када је ријеч о празном простору који је настао за вријеме у којем се ЕУ није превише бавила Западним Балканом, тј. јачањем утицаја Русије и Турске у региону, Иванић је става да у БиХ постоји постоји велика мистификација око великих улога.

„Право да вам кажем, ја те велике улоге у свакодневном животу не видим. Не видим шта је то спектакуларно Турска инвестирала у БиХ. Што се Русије тиче, не видим ни ту нешто посебно. Русија је постала нешто директнија када је у питању одбрана Дејтонског споразума и чвршће стоји иза Републике Српске“, рекао је Иванић.

Што се тиче прикључења БиХ НАТО-у, Иванић сматра да је логично да су Бошњаци и Хрвати за НАТО, јер су и Турска и Хрватска у Алијанси.

„А за мене је и потпуно логично, а друго питање је да ли неко хоће то да прихвати моју логику, да Срби кажу да не можемо, док не буде Србија“, поручио је Иванић.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *