На преко шест милијарди: У свијету од корона вируса умрло 5.347 особа

У свијету је умрло 5.347 особа од корона вируса који се појавио у децембру у Кини, док је у више од 120 држава и територија заражено више 140.720 особа, јавила је вечерас агенција Франс прес позивајући се на податке надлежних органа и Свјетске здравствене организације.

субота, 14 марта, 2020 / 13:24

У Кини је заражено 80.813 особа, умрло је 3.176, а излијечено 64.111 људи. Друга земља по броју инфицираних и смрти је Италија са 1.266 смртних случајева и 17.660 заражених. Слиједе Иран са 514 мртвих и 11.364 заражених, Шпанија са 120 умрлих и 4.209 заражених и Јужна Кореја са 67 мртвих и 7.979 инфицинарих.

Од земаља у региону, у Хрватској су забиљежена 32 случаја заразе, а у Републици Српској 15. У Хрватској ће од понедјељка на двије седмице бити затворени сви вртићи, основне и средње школе, као и факултети, а настава ће се одвијати путем телевизије и интернета.

Влада Црне Горе је данас забранила све скупове – и унутра и напољу, и обуставила наставу у образовним установама на најмање 15 дана, ради спречавања ширења корона вируса. У тој земљи није пријављен ниједан случај заразе.

Влада Грчке најавила је нове мјере за ограничење ширења новог корона вируса које ступају на снагу сјутра, пошто је за свега 24 сата број зарежених у тој земљи порастао са 117 на 190.

У Грчкој ће од сјутра бити затворени сви тржни центри, кафеи, кафане, ресторани и сви остали угоститељски објекти осим радњи за достављање или за преузимање наручених оброка, објавио је портпарол Министарства здравља и стручњак за заразне болести Сотирис Циодрас.

Шпански премијер Педро Санчез објавио је данас да влада уводи двонедјељно ванредно стање ради сузбијања ширења новог корона вируса. Санчес је рекао да ће ванредно стање омогућити Влади да "мобилише све ресурсе", укључујући војску, у циљу спречавања наглог раста новообољелих.

Он се обратио нацији путем телевизије пошто је Министарство здравља објавило да је зараза корона вирусом потврђена код 4,209 особа, од којих је готово половина у Мадриду. То је повећање од 33 одсто у односу на претходни дан.

Санчез је упозорио да би број обољелих у Шпанији сљедеће недјеље могао да скочи на више од 10.000 потврђених случајева.

Увођење ванредног стања омогућава влади у Мадриду да ограничи слободу кретања, да легално конфискује робу и да преузме контролу над индустријама и приватним објектима, укључујући приватне болнице, навео је Санчез.

Власти у региону Мадрида наредиле су затварање свих објеката, осим продавница хране и апотека. Мјера је усвојена пошто је број заражених корона вирусом у Мадриду прешао 2.000, од којих су умрле 64 особе.

Њемачке савезне државе почеле су да затварају школе као мјеру предострожности због ширења новог корона вируса. Затварање школа најавили су данас државе Баварска, Сарланд и град-држава Берлин а очекује се да ће и друге државе то учинити током дана.

Украјина, гдје су заражене три особе, данас је забиљежила први смртни случај и због тога је одлучила да затвори своје границе и укине вјерске службе као начин спречавања ширења инфекције.

Америчка савезна држава Луизијана намјерава да откаже унутарстраначке изборе у Демократској и Републиканској странци на којима се бирају кандидати за предсједничке изборе 3. новембра, чиме би постала прва америчка савезна држава која је то учинила.

Гувернер Луизијане планира да потпише наредбу којом се избори заказани за 4. април одлажу за 20. јун. Зараза корона вирусом до сада је у Луизијани потврђена код 33 особе.

У Србији је према посљедњим подацима заражено 35 особа.