На Правном факултету промовисана нова стратегија НАТО

Данас је на Правном факултету у Бањој Луци замјеник команданта НАТО штаба Сарајево Џон Андреас Олсен одржао предавање о теми “Нови стратешки концепт НАТО-а“. Предавање, како је то наведено, обиљежава почетак сарадње са Правним факултетом Универзитета у Бањој Луци са циљем пружања информација студентима о НАТО-у и њиховом укључивању у отворену дискусију о питањима везаним […]

среда, 13 априла, 2011 / 15:28

Данас је на Правном факултету у Бањој Луци замјеник команданта НАТО штаба Сарајево Џон Андреас Олсен одржао предавање о теми “Нови стратешки концепт НАТО-а“.

Предавање, како је то наведено, обиљежава почетак сарадње са Правним факултетом Универзитета у Бањој Луци са циљем пружања информација студентима о НАТО-у и њиховом укључивању у отворену дискусију о питањима везаним за ову војну алијансу, званично је саопштење.

– Референдум грађана у Републици Српској и Србији је њихово демократско право на коме могу да одлуче да ли ће земље у којима живе бити чланице НАТО-а – рекао је данас Олсен.

На његову констатацију да је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије "била ваздушна кампања против тадашњег предсједника Слободана Милошевића, а не против српског народа", оштро су реаговали студенти бањолучког Правног факултета подсјећајући да је тада од НАТО бомби погинуо велики број цивила, чак и дјеце.

Олсен је рекао да је сарадња НАТО пакта и Русије од стратешке важности, констатујући да та сарадња доприноси стварању заједничког простора мира и стабилности. Олсеново предавање обухватило је кратак историјски приказ НАТО, са посебним нагласком на израду НАТО стратешких концепата од потисивања Сјевероатлантског уговора 1949. године до данас.

Организатор ове трибине у Бањој Луци је бањалучки Правни факултет, а осим студената у расправи су учествовали професори овог факултета, који су констатовали да ни једна земља, нити војна алијанса бомбама не може успоставити демократију.

Већина учесника скупа сагласила се да у свакој земљи грађани имају право да одлуче ко ће бити на власти и да грађани треба да одлучују о својим институцијама, а не моћне силе са бомбама и авионима.

“Мислећи студенти“: Злочинци на нашем факултету

-Толико је разлога за бојкот предавања које ће одржати ова злочиначко разбојинчка организација на нашем факултету – пише у позиву на бојкот даншњег предавања, које су нам послали суденти са Правног факултета, који су се потписали као “Мислећи студенти“.

Они су јуче позвали све студенте и професоре Правног факултета Бања Лука да не дођу на предавање и тиме сачувају “дигнитет слободарске српске правне мисли која никада није пристајала ни уз једно разбојништво, злочинство и грамзивост који су овај пут добили простор нашег факултета.“

– Поручимо им да ми никада нећемо оправдати злодјела која су начинили нама и која чине и даље, исто и по читавом свијету!! Нећемо дати легитимитет вашем осиромашеном уранијуму којим сте богатили наше дјетинство! Никада на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци не би требало дозволити милитаризацију. Свим силама се треба опирати од покушаја да се у оволико значајној друштвеној институцији одржавају различити промотивнопропагандни скупови било којих војних алијанси. Нарочито оних који су сијали осиромашени уранијум по дјетињству студената који похађају тај факултет а међу којима има и значајан број дјеце палих бораца са којима требамо сви бити солидарни.
 

 0 КОМЕНТАРА

 1. Па шта ће НАТО на факултету људи! Па и дјецу нам трују, као што су нас осиромашеним уранијумом. Јадна дјеца Либије шта их чека.

 2. x-(
  Студенти су ово бојкотовали, једино су они самопрокламовани представници студената на челу са Балабаном, довели 20ак својих празноглавих присталица, како ово не би пропало!
  Свака част студентима права на бојкоту!!!

 3. Srbi su protiv NATO, osim naravno bande SNSD-a (a tamo i nema Srba)
  Svi zainteresovani za ovu temu neka pročitaju stavove magistra Vulin Dragiše u Srpskim dverima.
  Vi iz SNSD po dva puta!

 4. Kompletno rukovodstvo SNSD-a je promijenilo naciju, vjeru i stranku-Sada su hrvati, katolička vjera , a stranka im je HDZ RS (HDZ 2 011).
  Nijedan od njih,počevši od predsjednika, vasića, špirića, majkićke,igora, tzv premijera… ne otvore usta, a da ne kažu da je hrvatski narod u bih oštećen.
  Vjeru su dali za večeru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *