На окупираном Косову и Метохији цвјета проституција и расте број силовања

Једна особа у Урошевцу ухапшена је под оптужбом да је починила силовање, што је пети у низу случајева силовања жена у посљедњих двадесетак дана, саопштено је из косовске полицијске службе.

уторак, 20 септембра, 2022 / 09:49

Осумњичени за силовање ухапшен је у Урошевцу јуче, а кривично дјело догодило се у суботу, 17. септембра.

У току је и истражни поступак који води такозвана унутрашња контрола јер постоји сумња да је један број "инспектора" знао за недавни случај силовања малољетнице /једнааестогодишње дјевојчице/ у Приштини, речено је Срни из косовске полицијске службе.

Бројна удружења за заштиту жена су упозорила да привремене институције не штите жртве насиља посебно не жртве над којима је извршена принудна обљуба.

Прве индиције или информације о "серијском силовању једанаестогодишње дјевојчице" су показале да је била предмет иживљавања дуже од годину дана и да су за случај знали инспектори у косовској полицијској служби".

Из министарства унутрашњих послова привремених институција у Приштини поручили су да ће сви одговорни за малољетничку делинквенцију и "инспектори" који су морали предузети одговарајуће мјере бити изведени пред суд части и да ће сходно кривици морати да одговарају пред правосудним органима.

Предсједник привремене владе у Приштини Аљбин Курти прије неколико дана оптужио је косовске судије и тужиоце да су "саучесници" починилаца кривичних дјела над женама, пошто како је рекао "скоро 90 одсто окривљених бива пуштено на слободу послије проведених 48 часова у притвору".

Косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свећља поводом случаја силовања једанаестогодишње дјевојчице, прије двадесетак дана у Приштини, рекао је да је полиција дошла до сазнања да је дјевојчица силована у дужем периоду.

Уз евидентан пораст броја кривичних дјела сврстаних у групу "силовање малољетница и жена", указано је и да је у порасту и проституција на подручју самопроглашеног Косова.

Јавна је тајна, потврђују из косовске полицијске службе, да скоро не постоји угоститељски објекат било у урбаним било у руралним срединама, посебно у такозваним елитним насељима изграђеним на периферији већих градова, у којима не "цвјета проституција".

"Десетине објеката названих одморишта изграђено и без икакве контроле од стране полиције или других званичних институција, отворено је у рејону између Приштине и Грачанице и Приштине и Урошевца", наводе из полиције.

У ноћне клубове, како кажу у полицији, не залазе само пунољетне женске особе већ и старије малољетнице које живе у социјално угроженим породицама.

Према подацима полиције, услуге се наплаћују од 20 до 50 евра за ноћ, а у отеменијим објектима цијена достиже и 300 евра за ноћ.

"Имамо податке да викендом само из централне Србије на територију Косова уђе по двадесетак девојака из тог високог елитног миљеа и да цена њихових услуга се креће и до 3.000 евра", тврде из Полицијске станице у Грачаници, наводећи да није мали број женских особа, посебно из Врања и Бујановца, које су косовској полицији поднијеле анонимне пријаве за наводно силовање.