На Марсу више воде него на Земљи?

Према најновијим доказима до којих су дошли научници, на појединим дијеловима Марса има много више воде него на Земљи. Користећи нове технологије, научници су проучавали садржај воде у метеоритима који потичу с Марса. Тако су открили како кора те планете заправо обилује водом. Метеорити које су проучавали, "одлетјели" су са Марса прије отприлике 2,5 милиона […]

субота, 23 јуна, 2012 / 20:28

Према најновијим доказима до којих су дошли научници, на појединим дијеловима Марса има много више воде него на Земљи.

Користећи нове технологије, научници су проучавали садржај воде у метеоритима који потичу с Марса. Тако су открили како кора те планете заправо обилује водом. Метеорити које су проучавали, "одлетјели" су са Марса прије отприлике 2,5 милиона година.

Иако је састав елемената у тим метеоритима различит, количина воде у њима је била конзистентна па је та чињеница и довела до идеје да су ти метеорити заправо репрезентативни примјерци марсовског тла.

О води на Марсу већ се дуго прича, а научници су установили како се она у историји налазила на површини те планете, али нејасно је било откуд је вода стигла на површину.

Сад постоји нова теорија која то објашњава, а она каже како су воду на површину донијели вулкани.

"Постоје довољно јаки докази који указују на присутност текуће воде на површини Марса већ неко вријеме. Зато је било загонетно зашто су раније процене унутрашњости планете биле толико "суве".

Ово ново истраживање има смисла и сугерише како су вулкани могли бити примарни извор воде на површини Марса’, истакнуо је Ерик Хаури с института Карнеги, преноси popsci.com.

Вода у кори Марса даје научницима и нови увид у геолошку историју те планете, сугеришући како је она играла своју улогу у његовом формирању.

Поставља се питање о којим количинама воде говоримо.

Судећи по анализираним узорцима, ради се о пуно воде у тлу. У просјеку гледано, чак и нешто више него што је то случај на Земљи.

Земљина кора у просјеку има између 50 и 300 микрограма воде у килограму земље, а на Марсу то износи између 70 и 300 микрограма по килограму марсовског тла.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *