На маргини "Свота" 2018. године

Никола Лазаревић има утиске са економског форума на Јахорини, те на њему долази, виђа и побјеђује. Текст преносимо без икаквих додатних измјена осим тачке у наслову.

субота, 5 маја, 2018 / 17:40

НА МАРГИНИ "СВОТА" 2018 ГОДИНЕ

НИСАМ МОГАО ДА ПРЕЋУТИМ ОВАЈ ЕКОНОМСКИ ФОРУМ НА ЈАХОРИНИ, МОЖДА И БИХ ДА НИСАМ БИО ПРИСУТАН

ВЕНИ-ДОЂОХ

Дођох на Јахорину на супер медијски изрекламирани економски скуп, више што ми је близу, него што сам претпостављао да ћу се пријатно изненадити, да ћу као човјек од заната и визије присуствовати историјским заокрету , односно најави ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ, данас изнуђене и пријеко потребне обнове Републике Српске, после више од двије деценије од завршетка грађанског рата у БиХ.

Надао сам се некако притајено нечем позитивном, без обзира што знам сврху скупа и што добро знам да то не можеш очекивати од скупа на коме доминирају политичари, скупа који у овој иборној години служи искључиво за личну промоцију и спиновање јавности о великим резултатима постигнутим у области развоја привреде.

ВИДИ-ВИДЈЕХ

Не могу рећи да сам незадовољан што сам на Јахорини провео у два дана око 15 часова, свашта и свакога сам види.
Видио сам неке драге људе, видио сам и оне који мене и друге гледају, неким доказано подмуклим сам у себи приликом руковања одговорио, "ЈЕБ*М И ЈА ТЕБИ", видио сам неке згодне напуцане даме, до душе, у много мањем броју него прошле године, примијетио сам да скоро све носе онај танге- напич*к, доњи веш који се видно осликава на затегнутим гузови*а, напич*к а који се некад у брзини еконоских односа и договора на форумима не морају ни скинути, све да би се посао ефикасно завршио.

Тражио сам разлог да се одмах не вратим, тако да су ме те дамице инспирисале да се мало забавим, у тој забави мало сам измјерио и старије даме, почев од разних директорица(нека ми опрости моја велика пријатељица, веома смијешна и драга дама са којом сам се заједно уз кафу забављао мјерећи њеним другарицама габарите, нарочито смо обратили пажњу на уста једне од министарки.

Наравно, искључиво да видимо шта и како прича, никако нисмо гледали онако како ће покварени помислити да смо гледали, све због једне познате шаљиве приче, која се до душе мени у пракси показала доста тачном.

Оно што ми је такође запело за око, односно,оно што видјех да не видјех, јесте одсуство на Јахорини, што рече Давид Штрбац, главатих господина, односно, великих регионалних "БИЗМИСМЕНА", оних који су задњих година, од јутра, до касне вечери дерали столице и фотеље у Термагу, све гледајући кад ће се руковати са вождом Милом, или ће му бар ухватити поглед кад у паузама налети као тајфун, све да му се онако увјежбано поданички осмјехну и преко "лобиста" у датом моменту понуде своју безграничну оданост.
То би успут да кажем требао бити неки показатељ пред ове изборе, ипак су се ти регионалци, какви год били маргиналци, од краја рата, до данас, на вријеме повлачили у илегалу у неизвјесној изборној години , чекали су резултате избора и прешалтавали после избора на страну старих, или нових "будућих спасилаца" Српске.

Сјећам се изборне 2014 године, баш су и тада на окупљању садашње власти били примјетно непримјетни,баш по дојави " Милу оданих", али им дојава због (не) намјерне неспособности опозиције не би неуспјешна, умијешаше се паре и посланици ПРЕЛЕТАЧЕВИЋИ своје учинише.

"Милу одани" одахнуше, славише њихову заједничку побједу, истичући на сваком кораку своју приврженост вожду, док се "маргиналци" поново у прве редове подршке власти испршише, те новом дозом подстицаја "Милу оданих" наставише љубав стару, све до апстиненције са овог задњег СВОТА, у изборно неизвјесној 2018 години.

ВИЦИ-ПОБЈЕДИХ

Иначе, овакав скуп кад се одржи у некој нормалној земљи, посљедице се мјере у више милијарди инвестиција, нажалост, ја бих био СКОТ, кад бих у овој колумни написао да вјерујем у оно што је получио и поручио овај СВОТ.
Толико је све што сам ја слушао било неубједљиво и спиновано, да је једино било вриједно помена када сам изненадио "непристрасног медијатора ", узевши ријеч на тзв.ПАНЕЛУ о природним ресурсима и регионалном развоју.
Нисам могао да слушам министра и директора комисије за концесије како причају да је добра ствар што су дате држави и општинама апсолутно неисплативе концесије на мини централе, да су дате концесије на скоро све ријеке и ријечице које теку Републиком Српском.

Нисам могао да слушам како је економски оправдана ствар чињеница , да је постало помодарство власти узети концесију на неку миницентралу преко "пријатеља "БИЗМИСМЕНА", концесију која је политичким куплер мајсторима, стварним власницима концесије, поклон дјетету за рођендан.

Нисам се могао отети размишљању да су задњих година политички куплер мајстори толико огрезли у бахатости, да их, све док слушам о економској (не)оправданости тог злочина над природом, не замишљам како причају своме другу како нису имали идеју шта дјетету за рођендан да поклоне, па су му-им у својој великој заузетости прављења економског чуда у Републици Српској, онако успут средили ту концесијицу за рођендан.

Наравно, све констатујући да нема времена за породицу, па ето бар да се на овај начин одужи своме наследнику-наследници, нека дијете за рођендан има шта да препрода од НАРОДНОГ БЛАГА.

Нисам могао то прећутати, све у очима гледајући уништени прелијепи кањон Угра, ријеку Прачу и друге злочиначке концесије чији су данас стварни власници неки "хрвати, словенци, аустријанци…….", неки који су купили рођендански поклон неког нашег политичког куплер мајстора-мајсторице.

Кроз главу су ми одмах прошли разни КОНЗУМИ, тржни центри власништво странаца, центри гдје нема скоро ни један домаћи производ на продају, мада су деценијама наши куплер мајстори успјешно развијали домаћу производњу.
Нисам могао да слушам како се средило стање око коришћења-крађе шуме, како се рапидно покренула дрвна индустгрија, све док БИЗМИСМЕНИ једни другим пале објекте, нисам могао то истрпити, као што нисам могао поднијети климање главом осталих учесника на те спиноване констатације.

Нисам могао истрпити глупости као творац авангардног економског програма за Републику Српску, програма у којем као и у развијеној Европи доминира ЗЕЛЕНА ЕКОНОМИЈА и подстиче се максимално домаћа производња.

Нисам могао истрпити неке паушалне приче без конкретних приједлога везаних за развој привреде у наредним годинама и деценијама, све на основу природних ресурса, територије и људског потенцијала, поготово нисам могао слушати како неко МИСЛИ ДА МИСЛИ о природним ресурсима и могућем развоју на истоку Републике Српске.
Узех микрофон на крају, рекох да бих ја поништио све концесије и још понешто, али нажалост не рекох нешто безобразно, нешто чему сам иначе склон кад не могу да истрпим лаж и глупост.

Тада обично морам набити некога на к*рац, то је јаче од мене, ипак мислим да сам направио шок, да је и овакво моје кратко обраћање скупу било довољно.

Осташе медијаторови гости затечени , присутни министри и начелници изненађени, много присутних са одобравањем клима главом на мојих пар реченица, нико ништа не одговори.

Медијатор заврши панел, тако да практично поентирах пред широким аудиторијумом , наравно намјерно, све са јасном поруком шта ће ЗЕЛЕНИ понудити на изборима и 100% урадити после избора.
Ма рекао бих ја и нешто безобразно, све ретерирајући се на овај више борделски скуп, него економски форум, рекао бих, али ми на моју провокацију нико ништа не одговори?

Не бих се устручавао ни секунду да кажем, да што се тиче СВОТА 2018 године на Јахорини и посљедица економског форума, Република Српска у најбољем случају треба да очекује раст наталитета кроз пар ванбрачне дјеце за девет мјесеци, што је на крају крајева и логично, јер је дошло сигурно до" јастучења", што рекли јапанци, нарочито између пратње са напичк*м и оних које пратња прати, односно да је дошло до више топлих и срдачних односа на овом политичко-економском предизборном форуму на Јахорини.16 КОМЕНТАРА

 1. Кад сте ставили тачку иза броја, онда сте могли још пар штампарских грешака поправити, некад сте то радили, добро знате да ја у цугу текст напишем и одмах пошаљем.

  Нема шансе да се после куцања и поновног читања не поткраду бар 2-3 штампарске грешке.

  Поздрав и хвала на храбрости да објавите овај помало безобразан текст.

  1. Zvrk, nije džaba nastala pjesma “ svi na protest“ i najjači stih:
   Sve ste kurve pokupili vi samo za sebe
   Puna ih je opština,šta sad da se jebe!
   Ceo Zaječar, svi na protest,….

 2. Džaba sam Nikoli govorio da ganja papire za hidroelektranu. Danas krešu sponzori,on otišao sa 100 km u džepu i nagledao se šta ljudi jebu kad im svijeću drži Republika Srpska.
  Traži od Mileta bar neki kombinat iole očuvan,narezaćemo jasse i ja bakra, transformatora željeza da možeš kupiti kurvi prvu garderobu a auto će dobiti kad dođeš do republičkog nivoa.

 3. Слушајте, порука оним којим је намијењена је послата.

  Иначе, слаби су вам коментари, мало је нешто зврк покушао, немојте се зајебавати, ја сам ово написао да га забодем гдје треба и да се ми мало на Фронталу забавимо.

  1. Nikola,šta misliš da otmu Alumin(ij)u od naroda i da to ide preko nas zelenih?
   Valjda se neće ljutiti „ostao bez fabrike“.

  2. Извини Младене, да би мало ја и ти чаврљали, све успут да мало забавимо кометаторе и читаоце Фронтала, твоји коментари у мјесто што су ступидни, морали би бити луцидни.

   Потруди се, немој бити зеис, он боље не може.

   Иначе зеисе, чудне прелазе имаш, да ти црњо „безстидно“ не дуваш?

  1. Ево ме…

   “Текст преносимо без икаквих додатних измјена осим тачке у наслову.“

   Ал’ ти га шукну!

 4. Лазаревићу,

  опет си нас увјерио у своје надљудске способности.

  Некада су женама гаће служиле да им се не види гузица, а данас гузица служи да се не виде танге. На женама које умају дупе, нама обичним смртницима је немогуће да видимо танге.

  Теби је то успјело чиме си још једном показао своју изузетност.

 5. Ма ништа ту није било посебно, само сам рекао да бих ја све концесије на ријеке поништио, тј. извршио ревизију и огромну већину која доноси велику штету природи, а корист само битангама поништио.

  Није то мој непознат став, годинама говорим како се треба формирати стручна комисија да се преиспита пар стотина концесија на минихидроцентрале, од завршених, започетих, до оних додијељених и више пута незаконито продужаваних.

  То са миницентралама ће се и десити после јесени,без обзира која влада буде формирана, исто као што ће се морати коначно подвући црта по питању коришћења и ревитализације шума, земљишта, руда……….

  Нема нама опстанка без јасног плана развоја стратешких грана привреде за наредне године и деценије, грана које се базирају на преосталим природним ресурсима, пичкин дим је то урадити и за два четверогодишња циклуса изградити неуништив привредни систем.

  Што се тиче танги, осликавају се итекако.

 6. Симо, у праву си,погрешно сам се „одразио“ у тексту, нису танге, него оне мале гаћице које иду високо преко гузице, оне се осликавају, лично мени оку више годе него она кајаса око кукова и између гузова, са све оним комадићем на леђима.

  Ето извини, танге су биле употребљене због наталитета, једине могуће позитивне последице СВОТА 2018. и тачка иза броја.