На Куби највеће демонстрације од Кастрове и Че Геварине револуције

На Куби су избиле демонстрације масовније него икад од успјеха револуције. Ова земља је сама развила, не једну – него двије вакцине и против ковида вакцинисала четвртину популације, гдје је већи проблем био недостатак шприцева, усљед санција САД.

понедељак, 12 јула, 2021 / 08:04

Хиљаде Кубанаца изашле су на демонстрације против власти од Хаване до Сантијага у највећим скуповима ове врсте у посљедњих неколико деценија на острву на којем владају комунисти.

Демонстранти су узвикивали "слобода" и позивали предсједника Мигуела Дијаз-Канела да поднесе оставку, што су одмах прихватили амерички политичари који ову карипску земљу држе у блокади, због које су били спремни отпочети и нуклеарни рат.

Протести су избили током највеће економске кризе на Куби од пада Совјетског Савеза и рекордног раста епидемије вируса корона.

Људи су незадовољни због несташице основе робе, ограничавања грађанских слобода и начина на који власти рјешавају проблем епидемије.

Хиљаде људи изашле су на улице у различитим дијеловима Хаване, укључујући историјски центар града, гдје су викали да Дијаз-Канел треба да се повуче. Они су бројношћу далеко надмашили групе присталица власти које су махале кубанским заставама и викале "Фидел".

Џипови сепцијалних снага са тешким митраљезима виђени су широм Хаване, а полиција је остала на улицама дуго након што су се демонстранти разишли послије 21.00 због полицијског часа који је на снази због епидемије.

Дијаз-Канел, који је и на челу Комунистичке партије, рекао је да су за немире одговорне САД, које су у претходним годинама појачале вишедеценијски трговински ембарго против Кубе.

Он је рекао у телевизијском обраћању да су многи демонстранти искрени, али да Америка њима манипулише преко кампање на друштвеним медијима и "плаћеника" на терену.

Предсједник Кубе је упозорио да "провокације" неће бити толерисане и позвао своје присталцице да им се супротставе.