На Исланду без бојкота предсједник освојио 90% гласова, нико не запомаже као у Србији

Исланђани су у суботу на нови четверогодишњи мандат поновно изабрали свог фаворита, досадашњег, популарног предсједника Гуднија Јоханесона са чак 90 одсто гласова, показали су прелиминарни резултати.

недеља, 28 јуна, 2020 / 23:46

Према резултатима, Јоханесон (52) је убједљиво на првом мјесту са 90,7 одсто гласова, у односу на свог јединог противника, популистички и десно оријентисаног кандидата Гудмундура Франклина Јонсона, који је освојио тек 9,5 посто гласова, што одговара предвиђањима из анкета спроведених последњих неколико недеља.

На бирачка мјеста позвано је 252.217 бирача.

Јонсон је признао пораз уз поруку: "Честитам Гуднију и његовој породици”, написао је, признајући да заправо никада није ни помислио да би могао освојити власт.

Предсједник Јоханесон, који је на бирачко мјесто близу Рејкјавика стигао бициклом у суботу ујутро је рекао за АФП да у случају реизбора жели "наставити истим путем”.

У складу с парламентарним саставом овог нордијског острва, шеф државе има церемонијалну улогу. Једину стварну, али врло значајну улогу има када је посриједи његово уставно право да блокира доношење закона, као и референдумско гласање.

У јеку финансијске кризе 2008. први пут се користио овај облик предсједничког вета. Конзервативни предсједник Олафур Гримсон године 2010. и 2011. организовао је два референдума о споразуму о накнади штете страним клијентима оштећеним банкротом њихове банке Ицесаве.

Након Србије прошле недеље, а прије Пољске и Француске данас, Исланд је друга земља која одржава изборе од почетка рестриктивних мјера уведених у Европи због пандемије коронавируса.

На изборним мјестима су поштоване све мјере опреза, попут физичког размака од два метра и коришћења дезинфекционих средстава, премда епидемија није узела превише маха на том нордијском острву.

Јоханесон је најмлађи исландски предсједник изабран након проглашења независности земље 1944. године и ужива велику популарност откад је 2016. ступио на дужност.

"Мислим да је то био најлакши избор када је гласање у питању. Већ одавно сам одлучио”, рекао је за АФП један од бирача, Рагнилдур Гунлаугсдотир.

"Зашто бисмо било шта мијењали кад нам је овако добро”, казала је 46-годишња Хелга Линет.