На Газиместану: Аутобусе дочекало камење

Игуман мананастира Високи Дечани Сава Јањић путем Твитера под назнаком "хитно" објавио је да се догодило масовно каменовање српских аутобуса на Косову. Према његовим ријечима, Албанци су засули камењем школске аутобусе у којима су српски ђаци који се враћају са обиљежавања Видовдана на Газиместану. Том приликом ошећено је пет аутобуса, а међу путницима има повријеђених, […]

петак, 28 јуна, 2013 / 19:11

Игуман мананастира Високи Дечани Сава Јањић путем Твитера под назнаком "хитно" објавио је да се догодило масовно каменовање српских аутобуса на Косову.

Према његовим ријечима, Албанци су засули камењем школске аутобусе у којима су српски ђаци који се враћају са обиљежавања Видовдана на Газиместану.

Том приликом ошећено је пет аутобуса, а међу путницима има повријеђених, али се не зна њихов тачан број.

"Повријеђенима се пружа помоћ у Дому здравља у Грачаници", твитовао је Сава Јањић.

Игуман преноси ријечи свједока да су групе Албанаца чекале српске аутобусе у засједама.

"Неки су чак колима пратили аутобусе и бацали камење", наводи игуман Сава и пита се шта је радила косовска полиција.

Директор владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин рекао је да је том приликом неколико људи повријеђено.

"Имамо три до четири повријеђена, од тога је једна дјевојка хоспитализована у Косовској Митровици", рекао је Тањугу Вулин.

У Дому здравља у Грачаници је, послије напада задржано троје дјеце са посјекотинама од стакла.

Директорка Дома здравља Рада Трајковић изјавила је Тањугу да је једно од дјеце задобило посјекотине главе, а преостало двоје по другим дијеловима тијела, али да нико није животно угрожен.

"Ван животне су опасности али су сви задржани на одређено вријеме под контролом љекара, јер дјеца су јако узнемирена и са јаком тахикардијом", рекла Трајковић.

Она је додала да су у каменованим аутобусима још неки грађани, углавном малољетне особе, задобили посјекотине, али да су оне третиране на лицу мјеста.

Командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић рекао је за Бету да је један аутобус каменован је код села Мазгит, а други на изласку из Приштине, код брда Ветерник.

Трајковић је рекао да је приликом напада, још непознатих виновника, повријеђена Соња Перић (19) и из села Преоце у централном Косову. Она је збринута амбулантно и има двије копче на глави.

Наводе српских извора да је код Ветерника аутобус каменован из једног аутомобила марке опел вектра, Трајковић није могао да потврди.

Полиција води истрагу и трага за нападачима, до сада још нико није ухапшен, а српски извори тврде да постоје и снимци напада на аутобусе.Оставите одговор