На данашњи дан: Вестендорп смијенио Поплашена уз Додиков аплауз

Никола Поплашен је изабран за предсједника Републике Српске на изборима одржаним у септембру 1998. године, као кандидат коалиције СДС-СРС. За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998, а на дужност је ступио 4. новембра 1998. На изборима је добио око 380.000 гласова. Са функције предсједника Републике Српске смијењен је 5. марта 1999. […]

субота, 5 марта, 2016 / 19:26

Никола Поплашен је изабран за предсједника Републике Српске на изборима одржаним у септембру 1998. године, као кандидат коалиције СДС-СРС.

За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998, а на дужност је ступио 4. новембра 1998. На изборима је добио око 380.000 гласова.

Са функције предсједника Републике Српске смијењен је 5. марта 1999. одлуком Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа јер није хтио да предложи Милорада Додика за мандатара Владе Републике Српске. Додик је у то вријеме био миљеник међународне заједнице, а Поплашен је предлагао друге кандидате.

Влада коју је тада предводио Милорад Додик, била је послије избора и даље на дужности до избора нове Владе. Поплашен је хтио да разријеши премијера и позвао се на члан 94 Устава РС који каже:

”Ако оцијени да је дошло до кризе у функционисању Владе, председник Републике може, на иницијативу најмање 20 посланика и пошто саслуша мишљење предсједника Народне скупштине и председника Владе, затражити од предсједника Владе да поднесе оставку. Уколико предсједник Владе одбије да поднесе оставку, предсједник Републике га може разријешити”.

Дан прије 5. марта Вестендорп је запријетио предсједнику Српске да ће га суспендовати уколико не одустане од ове намјере. Додик одговара Поплашену да поменута иницијатива није уставна, јер му је мандат, као и његовој влади, истекао провођењем септембарских избора. Такође, Додик наводи да је сасвим сигурно нарушавању Поплашеновог угледа допринијело његово конфронтирање са међународним представницима. Додик је зато затражио од Поплашена да иницијативу одбаци.

Српска је тих дана очекивала доношење коначне арбитражне одлуке о статусу Брчког,

Након писма које му је послао предсједник РС, Вестендорп 5. марта саопштава да је искористио своја овлашћења и смијенио Николу Поплашена, а да одлука треба да ступи на снагу одмах.

ОХР Поплашена оптужује за рушење Дејтонског споразума:

”Предсједник Поплашен је вршио опструкцију имплементације Општег оквирног споразума за мир и дјеловао у правцу стварања нестабилне ситуације у Републици Српској, чиме је довео у опасност мир како у Републици Српској, тако и у читавој Босни и Херцеговини.”

Високи се чак позвао на то да ”заштите функције предсједника Републике Српске као институције, и заштите легитимних интереса народа Републике Српске”.

Вестендорп се позвао и на чувена овлашћења која су му дата чланом 5. Анекса 10 Општег споразума за мир у Босни и Херцеговини, према којем је Високи представник “на територији његовог дјеловања коначан ауторитет за тумачење Споразума о цивилној имплементацији мировног споразума,” (како он каже: тако је) и чланом II (1) (д) тог истог Анекса којим Високи представник има овлашћења да “помогне, када Високи представник то сматра потребним, у рјешавању свих потешкоћа које се јављају у вези са цивилном имплементацијом.” У члану I.1. поменутог Анекса се каже да термин “цивилна имплементација” нарочито обухвата “успоставу политичких и уставних институција у Босни и Херцеговини.”

Поплашен изјављује да је смјена “недемократска и недејтонска”, те да је не може прихватити.

Додик: Добар потез Вестендорпа

Додик не реагује одмах, али касније изјављује да је ”институцију предсједника РС угрожава предсједник Никола Поплашен и треба учинити нешто да се она заштити, а одлука Карлоса Вестендорпа била је добар потез да се то учини”.

Истог дана, 5. марта, саопштена је одлука о Брчком као неутралном дистрикту када и Додик подноси оставку јер је годину прије тога јавно обећао да ће поднијети оставку уколико Брчко не припадне РС. Вестендорп моли Додика да преиспита своју “преурањену одлуку”. Међутим, већ 7. марта, Додик је наговијестио да би оставку могао да повуче пошто га остали политичари РС нису слиједили.

На ванредној сједници Скупштине РС, 7. марта скупштинска већина подржава Поплашена и гласа против Вестендорпове одлуке. Против гласају и Додикови коалицони партнери социјалисти и посланици из странке Биљане Плавшић, док су посланици СНСД били уздржани.

У понедељак 8. марта Вестендорп показује да не хаје ни за одлуку скупштине РС и Поплашенову смјену проглашава коначном.

”Добро је што је отишао!”

Посланик СНСД, покојни Ненад Баштинац, изјављује у уторак 9. марта: “Поплашен за нас није предсједник. Вестендорп је у праву, јер има овлашћења да то уради.”

Нешто касније смјену подржава и Додик, који је остао премијер Српске до јануара 2001. године:

Право је високог представника да посегне за том одлуком, које је добио по Дејтонском споразуму, у којем је садржана клаузула да је он изнад Устава БиХ и устава ентитета. Није Вестендорп дисквалификовао Поплашена већ се Поплашен сам дисквалификовао у протеклих пет мјесеци, вршећи функцију на само њему својствен начин. Он је угрожавао демократски развој РС, и у том погледу јој је нанио много штете. Добро је што је отишао”, закључио је тадашњи премијер, а касније и премијер и предсједник Републике Српске, Милорад Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. А сада када би неко од међународних фактора предузео против Додика,онај ко би то поздравио из РС,био би проглашен за највећег издајника?Јер Боже мој он је персонификација РС. Међутим то се неће догодити, јер је Додик био и остао њихов играч.

 2. Bilo je to vreme koje bi mnogi iz sadasnje vlasti rado da zaborave.Njihove uloge u svemu tome su u potpunoj koliziji sa onim sto sada zagovaraju.Poplasen je na izborima dobio vise od pedeset hiljada glasova nego sto ih Baja dobi na proslim izborima.On je tada odstranjen uz svesrdnu podrsku Baje i bajica.Grese svi oni koji misle da Baja nije visae miljenik zapada i Amerike.Cilj je isti samo su se metode djelovanja promijenile.Da se narod ne dosjeti.To tesko vreme je bilo u ekonomskom smislu mnogo bolje od ovog sto sada imamo.U ratu su ljudi stradali od puske i granate,sada ih unistava bijeda i siromastvo.Ovaj glupi narod nikako da shvati,sta se sa nim desava i ko je za to kriv.

 3. Овакви чланци, ако нису потпуни, могу да доведу до погрешних закључака. Аутору овог памфлета је то био циљ.

  Па да кренемо:

  “Са функције предсједника Републике Српске смијењен је 5. марта 1999. одлуком Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа јер није хтио да предложи Милорада Додика за мандатара Владе Републике Српске. Додик је у то вријеме био миљеник међународне заједнице, а Поплашен је предлагао друге кандидате.“

  Дужност Предсједника РС је да именује оног кандидата који докаже да има већину у НСРС. Додик је имао ту већину, али је Поплашен предложио Брану Миљуша. Већ сама та неозбиљност и спрдња са институцијом која се зове Влада РС, предлагањем кандидата који нема подршку, није била довољна Поплашену, него послије Миљушевог реферата о циљевима владе, ни Поплашенова странка није гласала за Миљуша. То је било жалосно гледати.
  Поплашен је због свог личног анимозитета према Додику, злопупотријебио функцију и довео до угрозбе институција Владе и Предсједника РС.

  “Влада коју је тада предводио Милорад Додик, била је послије избора и даље на дужности до избора нове Владе. Поплашен је хтио да разријеши премијера и позвао се на члан 94 Устава РС:“
  “Додик одговара Поплашену да поменута иницијатива није уставна, јер му је мандат, као и његовој влади, истекао провођењем септембарских избора.“

  Свака влада која се у тренутку избора затекне на власти ту функцију обавља у техничком мандату до избора нове владе. Нигдје у свијету није забиљежено да предсједник смјењује техничку владу, а да није обезбиједио формирање нове.
  Ако се смијени техничка влада, а ниси изабрао нову остаје се без владе. Поплашен је тим потезом хтио да РС остави без једне важне институције.

  И будале томе аплаудирају.

  Поплашен је скоро опет био смијењен са неке функције на коју је изабран. Само што га сада није смијенио представник моћне међународне организације, него неколико мање битних сећијаша.

  А телелук о томе неће ни слова. Као што и аутору овог памфлета не пада на памет да се упита како професор спаде са коља на магарца, па га сад смјењују у башчаршијским ћевабџиницама, а некад се у дворовима и палатама договарала његова смјена.

 4. Mnogi su vršljali, exesr, ali iza svih smo opstali, podizali se, množili, radjali, zapošljavali se , ….
  Ali, ovaj zlotvor će staviti tačku na naše postojanje.
  Materijalno nas je uništio, poništio, sve ono što se stoljećima radilo, gradilo.
  Ostalo je još šačica ljudi. Gledam mrcina pjeva samo kojih stotinjak metara gdje je stradala mladost, još krv nije ni saprana.

  Imali iko normalan , dobronamjeran da mu se pjeva dok Srpska doslovno umire , od gladi umire?
  Da, evo pjevaju, pjevaju oni koji su sretni što nam je tako. Uvijek su u ratu pjevali oni koji su ciljeve u njemu postigli, koji su pobjedjivali.
  A, ovo je rat, strašni rat, u kojem režim ubija siromaštvom svoj narod, naravno po instrukcijama onih koji su dovezli režimskog vrhovnog koMadanta.

  Vječnaja pamjat, Srpska.

  Ubi te monstrum domaći, tvojega imena. Ne,Adolf, ne , Osman, Sulejman, Alija, …niti, Ante,

 5. Додик је тада био миљеник међународне заједнице(запада, Вашингтона)као што је и данас.
  Да је другачије дао би му Путин, за Русију тричави бар „мали“, ако не „велики“ кредит.
  Овако, добио је мало већи ал’ до лакта.

  Додик је и тада „имао већину“ у парламенту на основу папака (Мајданџића), којег су у поноћ у вјештичије сате на пуном мјесецу довезли хеликоптером директно у скупштину да гласа.

 6. Ali , slavija,
  Kakva sam bidala bio! Niko se nije obradovao tom helikopteru koliko ja. Mislio sam da nema većega zla od obrvana, skupštinskog čekićara, buve, trebinjskog šoferčine, i ostalih , kako sami sebe nazvaše,stvaralačkih go…..
  A , ono žalosna nam majka šta dočekasmo! Ovaj nam kao pijavica isisa svu krv, pa nam natovari na ledja i staralačke tvorove….

  Bože, oprosti mi što nisam prepoznao zmiju otrovnicu, što sam povjerovao kurjaku da neće zaklati jagnjad u toru.

 7. Ne znam da li ste čitali, sada Šešelj ne može organski da podnese Poplašena. Čak ga je nazvao izdajnikom zbog njegovog tajnog svjedočenja protiv gospodina Šešelja i koji je trebao da bude „lažni“ svjdeog tužilaštva pa ovaj odustao jer je valjda uvidio da se sa onom pravnom gromadom ne može niko boriti. Ako je to tačno što dr Šešelj tvrdi onda me je duboko razočarao i ne znam zašto mu je to trebalo.

 8. Мислим да би требало, бар овако повремено подсјећати на неке историјске истине. Сад што се неки због своје улоге у поменутим догађајима могу неугодно осјећати, о томе су требали размишљати када су то чинили. Свако мора научити живјети са својом прошлошћу. Видим да код дежурних бранилаца лика и дјела „највећег сина нашег народа“ ова тема изазива нелагоду,али шта се може,тешка времена, тежак посао, црн је то леба.

 9. prijedor,06.03.2016. 14:53:26[161555]
  Ali , slavija,
  Kakva sam bidala bio!
  ————————
  И ја сам тада као и свако нормалан жарко желио да се нешто мијења, исто као и данас.
  Имао сам срећу да сам тада био у друштву старијих од мене и часних људи, људи који су ми дали савјет отприлике „за кога год хоћеш само немој за њега, кајаћеш се после дебело“…,
  Истини за вољу пратећи тада његове наступе небих ја то ни сам учинио. Како онда тако никада.
  То је једноставно посебна сорта људи, НЕМИЛА СОРТА како сам чуо израз од једног старине.

 10. BigerU moj, znam da znaš da je gotov. Uništio je nas , ali uništio je i sebe.
  Otsjekao je granu na kojoj je sjedio. Odlazi , ne ukaljanog obraza, nego , i ono malo obraza što je imao, što mu ga je kancerozna pohlepa pojela i pretvorila u neobraz, zamazao je svojim vlastitim fekalijama, sva voda planete ne može da mu sapere smrad sa šapa i rudonjskih neobrazina.
  Najradije bi on da imože da iskoči iz svoje mješine, da može da se kao ona baba u Puškinovoj bajci O ribaru i ribici vrati na nekadašnje imanje.
  Najsretniji bi bio da je u kući pod hipotekom, da ore njive, da prodaje krompir i luk po pijacama, pa makar čekao da proda vreću luka da bi kupio burek za doručak, da čeka dok mu se osuše jedine farmerke, ….

  Onda je mogao slobodno da ode poorati njivu, nije se plašio desanta kroz plafon, nije se plašio onoga: kuc, kuc, sipa je….
  Danas je on žohar koji se boji svjetla, žohar koji se krije u memljivoj svojoj savjesti, koji je 100% siguran da pismo ono kojega je on čitao Slobi , samo što i njemu nije pročitano.
  Dragi moj bigerU, znam da znaš da sudija u ringu samo što nije prkinuo meč u kojem je Rudonja sam sebe nokautirao.

  I zamisli, žohari zbog kojih je on potpisao smrtnu presudu Srpskoj, zavući će se pod tepih , a kada ih istjeraju ispod njega, pljuvaće na njega,i biti svjedoci saradnici. Svi do jednoga.

  A, ja ću mu ukoliko mu se želja ostvari pa ga zapadnu Tunjice ili Foča, odnijeti rudonji termosicu kafe .

 11. veliki_brat,06.03.2016. 15:36:50

  “Ne znam da li ste čitali, sada Šešelj ne može organski da podnese Poplašena.“

  Управо од тог именовања Бране Миљуша за мандатара почиње јавни сукоб Шешеља и Поплашена.

  Млађе читаоце треба да напоменем да је управо Брано Миљуш био студент који је плагирао магистарски рад, а о томе је јавност обавијестио Војислав Шешељ који је тада радио на сарајевском универзитету. Због те своје објаве против Миљуша који је био високи омладински функционер, Шешеља су узели на зуб Хамдија Поздерац и Бранко Микулић и осудули га на 8 година затвора.

  И ви сад замислите да Поплашен, од толико могућности, управо тог заборављеног Брану Миљуша поставља за мандатара који на гласању за избор Владе није добио подршку ни једне странке у парламенту, па ни Поплашенове

  Да је Поплашен Брану Миљуша изабрао због његових способности могу да вјерују само будале.

  И онда се нађе новинар који пише хвалоспјеве о политичкој будали.

 12. „Najvazniji Miljusev posao tokom rata, tvrde isti izvori, bilo je uspostavljanje veze izmedju Milosevica i Fikreta Abdica, koja je saptembra ’93. rezultovala sporazumom Milosevic-Abdic-Karadzic. Jos jedan od vaznijih Miljusevih poslova u RS bilo je stvaranje stranke Nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, sa kojim ga je vezivalo ranije poznanstvo sa omladinskih skupova. Operaciju uvodjenja socijaldemokratije u RS i stvaranja prve probeogradske parlamentarne politicke snage u RS u vrijeme kada Radovan Karadzic na kanabetu nije vise bio rado vidjen gost, podrzao je Milosevic, ideoloski dio zavrsio je Nenad Kecmanovic, operativni Brano Miljus, kao prvi sef Glavnog odbora SNSD, dok je Dodiku preostalo da bude istureni igrac i da – dok je Babo bio Babo a Borislav Mikelic vlasnik najvise pecata medju zapadnodrinskim Srbima – obezbedi logisticku podrsku poslujuci izmedju Beograda i Velike Kladuse preko Laktasa. Miljus je u svemu tome bio je neka vrsta oficira za vezu: samo do prije nedelju dana u Dodikovom kabinetu bio je rado vidjen gost.“

 13. Из горе цитираног текст јасно је да је Миљуш играч Милошевићеве СДБ и да је имао битну улогу у успостављању веза с Цазинском Крајином. Помињу се и Микелић и Кецмановић, све је јасно. А Крајишник и Калинић ће Орозу објаснити зашто је изабран Брано Миљуш. Радници робне куће „Зора“ из Лакташа ће објаснити зашто им је главна активност након што је Додик купио робну кућу постала претовар картона уља и врећа брашна за Цазинску Крајину. Ако је Миљуш жив, могао би и он објаснити.

  @Ороз

  Како се то десило да плагијатор постане оснивач и први предсједник ГО Додикове странке? Да није и Додиков дипломски код Кецмановића фалсификат? Да ли је зет Бранка Микулића из Лакташа? Ко је дошколовао пропалог месара и са 27. година га инсталирао на чело општине Лакташи?

  Зет Брана Миљуша Слободан Лукић, одборник је Комунистичке партије у име мањина у Скупштини града Бања Лука. Данас гласа заједно с одборницима већине. У кафе Интермецо у присуству Чеде Ш. и одборника Чајића рекао је да Додика „имају у шаци“, јер је овај плавоокој новинарки направио сина и под јастук ставио 10000 КМ.

 14. „Službenici Štazija su, po izvještajima, razgovarali o tome da Istočnu Njemačku u očima zapada rebrendiraju (promijene imidž) kao demokratsku kapitalističku zemlju ali bi to u praksi proveli službenici Štazija. Plan je precizirao 2587 službenika OibE koji bi preuzeli vlast ( Offiziere im besonderen Einsatz, službenici na specijalnom zadatku) a bio je zaveden kao strogo povjerljiv dokument pod brojem od 0008-6/86 od 17. marta 1986. Po Jonu Mihai Pacepi, glavnim obavještajcem komunističke Rumunije, druge obavještajne službe komunističkih režima su imale sličan plan. 12. marta 1990 Špigl je pisao o planovima provođenja plana 0008-6/86. Pacepa je naveo da ono što se desilo u Rusiji i način na koji je pukovnik KGB-a Vladimir Putin preuzeo Rusiju liči na te planove.“

  a, rebrendiraju tako što osnuju par stranaka sa drugaćijim imenom..pa se smjenjuju

  knjiga Manolića: „Drugovi komunisti, kao što je poznato, ništa nisu prepuštali stihiji“

  http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1314667

 15. Нико у РС ко има политичких амбиција не треба да буде без наде,када је за предсједника два пута изабран човјек који је пао први разред средње пољопривредне школе, када је премијерка наставница енглеског која не зна ништа сем десетак фраза које понавља као папагај, када наше интересе у Сарајеву брани жена која је дипломирала у 55 години на приватном факултету и када се на челу једног од најважнијих фондова налази лик који је прво магистрирао,а онда дипломирао??? Ја се стварно слажем с тобом да је овај народ прилично неселективан у давању шанси.