На данашњи дан: \’\’Савезници\’\’ бомбардовали Србију

Навршава се 69 година од највећег савезничког бомбардовања Београда у Другом свјетском рату 16. и 17. априла 1944. године. Бомбардовања Београда априла 1944. била су у изузетно разорна, према бројним тумаченим разорнија од њемачких ваздушних напада на Београд 6. априла 1941. године, на самом почетку Другог свјетског рата у Југославији. Истина, бомбардовање је вршено са […]

уторак, април 16, 2013 / 08:17

Навршава се 69 година од највећег савезничког бомбардовања Београда у Другом свјетском рату 16. и 17. априла 1944. године.

Бомбардовања Београда априла 1944. била су у изузетно разорна, према бројним тумаченим разорнија од њемачких ваздушних напада на Београд 6. априла 1941. године, на самом почетку Другог свјетског рата у Југославији.

Истина, бомбардовање је вршено са великих висина, отуда и знатна непрецизност.

Евидентирано је да је само током та два савезничка ваздушна напада погинуло 1.160 Срба цивила и 18 Нијемаца, али тачан број никада није утврђен, док је у бомбардовању рањено 1.400 становника пријестонице.

Првог дана бомбардовања, 16. априла 1944, на православни Ускрс, бачено је на Београд више од 1.500 тона бомби, наводно с циљем уништења војних и привредних објеката и зграда у којима су смјештени Нијемци.

На Ускрс, 16. априла је погођено и породилиште у Крунској улици, гдје је смртно страдало и неколико тек рођених беба. Разрушено је и једно обданиште, знатно оштећени Трг Славија, Немањина и Дечанска улица, Бајлонијева пијаца, Пашино брдо, Зелени венац, Жељезницка станица, Народно позориште.

Другог дана бомбардовања 17. априла 1944. пошто су савезнички бомбардери непрецизно циљали мостове, савске докове и жељезнички чвор, велика разарања претрпио је и концентрациони логор Сајмиште. Потпуно је уништен највећи павиљон у којем је била смјештена већина заточеника. Број страдалих, креће се од 80 до 120, док је број повријеђених био знатно већи.

Америчко ратно ваздухопловство и авијација осталих западних савезника почели су систематски да бомбардују градове у Србији, па и другим крајевима Југославије, од 20. октобра 1943. године, када се неколико десетина авиона бомбардера устремило на Ниш, а тај град је до краја рата њихова мета био још 14 пута. Београд је бомбардован у 11 наврата.0 КОМЕНТАРА

 1. Није ми јасно зашто ово нико није коментарисао. Одличан видео уз текст. Много се из њега може научити, за оне који нису довољно читали. Потврђује моју тезу да су нам Енглези много гори душмани од Шваба. Тачније, у њиховој кухињи је креиран и 28.6.1914. и 27.3.1941., а то је Србе коштало најмање 3 милиона жртава. Данас би то било можда и 7-8 милиона Срба.

  „Евидентирано је да је само током та два савезничка ваздушна напада погинуло 1.160 Срба цивила и 18 Нијемаца“

  „На Ускрс, 16. априла је погођено и породилиште у Крунској улици, гдје је смртно страдало и неколико тек рођених беба.“

 2. Ово је забрањена тема у Србији.

  Мислим да се овај ужас и не спомиње у нашим уџбеницима из историје.

  Мој утисак је Београд. Толико пута готово па „сравњен са земљом“ у само једном вијеку и опет стоји, постоји.

  Да смо ми сложни, Енглези и сл. нам не би могли ништа. Нажалост, Срби увијек подијељени у таборе. Као такви погодни за ова подметања.

 3. Тада су англоамериканци вјежбали за каснији коначни завршетак злочина над српским народом 1999. од њихових поганих шака! Нико никад није и неће одговарати ни за једну бачену бомбу на Србе, Србију и српски народ, то су вриједности злочиначког запада!

  Ове злочиначке нападе је координисао броз под черчиловом заштитом са острва Вис!

 4. Najfascinantnije od svega u vezi ove pizdarije jeste što se sintagma „savezničko bombardovanje“ uzima zdravo za gotovo – prihvata sasvim normalno. U smislu, vjetar duva, pada kiša, Zemlja se okreće, saveznici bombarduju. (NAŠI) SAVEZNICI BOMBARDUJU (NAS).

  „… наводно с циљем уништења војних и привредних објеката и зграда…“

  „… погинуло 1.160 Срба цивила…“

  Ima li neke razlike u odnosu na „milosrdnog anđela“?

 5. Кад здраворазумском логиком повежеш „милосрдног анђела“, овакво злочиначко „савезничко“ бомбардовање 1943-44, и албанску голготу српске војске и народа 1915/16, што јасно говори да ријеч „савезник“ за нас Србе не значи ништа добро.

  Постоји интерес, а савез не постоји, јер је енглески лебенсраум погубнији за нас него ли било чији други.

  Све ово би требало бити важан наук за Србина 21 вијека!

 6. Фасцинантна чињеница је да је влада у лондону молила да британски ваздухоплови бомбардују пруге око Јасеновца, да барем не могу допремати људе возом, а да „савезници нису учинили ништа“

Оставите одговор