На 100. спрату небодера Вијетнамци праве џунглу

Небески врт у вијетнамском граду Хо Ши Мину нови је пројект њемачког архитекта Оле Ширена и његовог архитектонског бироа.

среда, новембар 22, 2017 / 22:48

”Највиша од три зграде које планира саградити у осиромашеном кварту имена Дистрикт 2. имаће 333 метра, а комплекс ће укључивати и урбане вртове и праве шуме стотине метара изнад земље. Идеја је била да земља додирује небо, и обрнуто. Желимо да отворимо простор грађанима, али и природи, зеленилу, ваздуху. Није ми било битно колико су зграде високе нити како ће то промијенити визуру и обрисе града, битна ми је порука иза пројекта те да људи тамо могу отићи и пронаћи мир”, каже архитекта о комплексу ‘Емпајер Сити’ који би требао да н икне на полуострву ријеке Сајгон.

Осим станова, комерцијалних простора, канцеларија, вртова те мјеста за дружење и окупљање у комплексу ће бити и хотел. ‘Емпајер Сити’ ће бити изразито зелен. Његово дно и први спратови инспирисани су тропским шумама Вијетнама, а каскадна градња њиховом руралном топографијом поља риже. Зелене шуме и вртови биће и на вишим катовима објекта, као што је то код познатих зграда ‘Боско Вертикале’ у Милану. Њих је осмислио италијански архитекта Стефано Боери који пак на југу Кине планира направити први ‘град-шуму’ која ће дословно гутати загађење из зрака.Оставите одговор