МЗ Крупа на Врбасу против хидроелектране

Савјет мјесне заједнице Крупа на Врбасу се данас изјашњавао по питању планиране хидроелектране “Крупа” на ријеци Врбас, те су се са шест од седам гласова изјаснили против овог пројекта. Овакво опредјељење је резултат великог отпора ове мјесне заједнице најављеној изградњи хидроелектране.

четвртак, 7 јуна, 2018 / 08:35

„Центар за животну средину поздравља овакво изјашњавање мјесне заједнице. Видимо ово као јасан сигнал инвеститору да је локална заједница свјесна свих негативних посљедица које би имала изградња хидроелектране. У наредном периоду ћемо тражити механизме којима би се омогућило широј јавности да се изјасни, обзиром да је ово тако велико и важно питање за читаву Бања Луку и шире“, изјавила је Наташа Црнковић из Центра за животну средину.

Пројектом ХЕ Крупа предвиђена је изградња бране 18 -20 метара и премјештање магистралног пута од моста у Крминама до хидроелектране „Бочац 2“ у дужини од 10 км са лијеве на десну обалу Врбаса. По ријечима инвеститора то би коштало око 56 милиона евра од чега је 10 милиона за измјештање пута и два моста.

На увиђају на лицу мјеста у предмету израде урбанистичко-техничких услова, прошле године у децембру, велики број мјештана изјаснио се да не жели нову хидроелектрану на Врбасу и да неће дати своје земљиште за потребе изградње ове хидроелектране. Свјесни су да немају никакве користи од хидроелектрана „Бочац 1“ и „Бочац 2“ која је у изградњи, па тако неће имати користи ни од ове хидроелектране већ само штете.

Тада је директор ЗП „Хидроелектране на Врбасу“ изјавио да ће се одустати од пројекта уколико грађани Крупе на Врбасу не буду за овај пројекат. То очекујемо да ће се убрзо и стварно десити.

Јелена Иванић, Центар за животну средину: „Заустављањем хидроелектране Крупа, зауставићемо и потенцијалну изградњу наредне хидроелектране „Грбићи“. Активно укључивање што већег броја грађана Бањалуке у овај процес може довести до коначног одустајања од овог пројекта. Ми видимо снагу у људима. Вријеме је да и они постану свјесни своје снаге“.

Коалиција за заштиту Врбаса је 2005. године сакупила преко 17 000 потписа грађана који су рекли не хидроелектранама на Врбасу, након чега је Скупштина града Бањалука дала негативно мишљење о тадашњем пројекту. Сматрамо да овог пута још већи број грађана и Скупштина Града Бања Лука треба рећи јасно НЕ свим новим хидроелектранама.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор