Мутабџија најавио рационализацију подручних школа

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија најавио је рационализацију школских мрежа у наредној години, због недостатка ученика у подручним школама. "Имамо 13 подручних школа у Српској које имају троје или мање ученика. Ове школе немају будућност и треба их што прије затворити, а ученике превозити у најближу централну образовну установу", рекао је Мутабџија. […]

понедељак, 31 марта, 2014 / 08:22

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија најавио је рационализацију школских мрежа у наредној години, због недостатка ученика у подручним школама.

"Имамо 13 подручних школа у Српској које имају троје или мање ученика. Ове школе немају будућност и треба их што прије затворити, а ученике превозити у најближу централну образовну установу", рекао је Мутабџија.

Он је истакао да неће бити отпуштања просвјетара, иако је Република Српска први пут дошла у ситуацију да има мање од 100.000 ученика у основним школама, док је број првачића пао испод 10.000.

Мутабџија за "Независне новине" каже да је ситуација са бошњачком дјецом у Врбањцима код Котор-Вароша, нажалост, непромијењена. "Ученици и даље не похађају наставу. Нудили смо рјешења која родитељи нису прихватили. Жао нам је, али морам рећи да је ово исполитизован случај и да су ученици највећи губитници", каже Мутабџија.

Говорећи о новинама у уписној политици за идућу школску годину, он је најавио да ће бити уведено двојезично одјељење у Гимназији "Филип Вишњић" у Бијељини на француском језику, основано одјељење природно-математичког смјера у Фочи, као и да ће бити отворена друга бањалучка гимназија.

Мутабџија истиче да је Министарство просвјете и културе предвидјело низ мјера за сузбијање корупције у образовним установама у оквиру Стратегије сузбијања корупције у образовању и култури у Српској.

"Неке од тих мјера су већи степен јавности рада, објављивање предиспитних обавеза и резултата испита на веб порталима високошколских установа, електронска пријава испита, контрола и надзор уписа студената, успостављање система електронског пословања на подручју јавних набавки и јачање свијести грађана на спречавању корупције у области образовања", прецизирао је Мутабџија.

Он је рекао да Министарство не планира да уводи плаћање школарине за ученике средњих школа, нити неке друге дажбине које би родитељи били дужни да измирују.

Мутабџија је нагласио да Министарство сваке године шаље препоруку школама да висина партиципације не буде изнад 50 марака, односно да буде примјерена степену развоја локалне заједнице, те да партиципацију не плаћају дјеца погинулих бораца, ратних војних инвалида, те дјеца без једног или оба родитеља, из вишечланих породица и примаоци социјалне помоћи.0 КОМЕНТАРА