Мутабџија на вишеградској стази: Градити ћуприје разумијевања

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџије поручио је вечерас у Вишеграду да поред Андрићевих мостова, у стварности и пишчевој визији, у граду његовог дјетињства и мјесту које шаље универзалне поруке, треба и даље градити нове ћуприје разумијевања и толеранције међу људима и ствараоцима било које врсте. Свечано отварајући манифестацију "Вишеградска стаза", Мутабџија је […]

субота, 8 јуна, 2013 / 07:29

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџије поручио је вечерас у Вишеграду да поред Андрићевих мостова, у стварности и пишчевој визији, у граду његовог дјетињства и мјесту које шаље универзалне поруке, треба и даље градити нове ћуприје разумијевања и толеранције међу људима и ствараоцима било које врсте.

Свечано отварајући манифестацију "Вишеградска стаза", Мутабџија је рекао да у овом граду, надалеко препознатљивих симбола, многи дођу да на вишеградској стази пронађу свој пут и преиспитају свој живот и стваралаштво.

У традиционалној бесједи о Иви Андрићу, књижевник и академик Миро Вуксановић истакао је да странци не би разумијели "да Срби језик смањују, да ријечи из њега дијеле, да књижевност уситњавају, а баш он, Андрић, је стварајући на малом језику, у малој земљи створио велика дјела".

"Странац не би вјеровао да је отуђена његова кућа у којој је провео дјетињство и да је, без обзира што су га оптуживали да ријетко отвара новчаник, највећи дио износа Нобелове награде поклонио библиотекама у родној Босни", истакао је Вуксановић.

Он је додао да би се нобеловац зачудио и обрадовао када би у Вишеграду видио здање града од камена, Андрићграда, њему посвећеног, са његовим спомеником и његовом мирноћом.

"Не би се сигурно обрадовао кад би чуо да се намјеравало да рзавским бреговима одјекну мине и крампови и да се `никлују` Аникина и Лотикина времена, а Ћуприја засипа јаловином", рекао је Вуксановић.

Замјеник начелника општине Вишеград Милан Николић оцијенио је да је Андрићева стаза тврда и чемерна без наде на радост и права на наду, али је она и пут сабирања, окупљања, суочавања једних са другим и са самим собом.

На свечаној академији у Дому културе говорили су и предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Слободан Савић и предсједник удружења књижевника Српске Јованка Стојчиновић Николић.

Одломке из романа "На Дрини ћуприја" говорио је глумац Тихомир Станић, а у програму је учествовао хор музичке школе и квартет "Стефановић" из Ужица.ММФ је прије два дана објавио извјештај у којем се констатују „видљиви неуспјеси” у одобравању помоћи Грчкој од 240 милијарди евра, за шта се одговорност пребацује на ЕУ.

Говорећи на једном скупу у Финској, Рен је подсјетио да је у сличним кризама раније била пракса да се проблеми рјешавају заједнички.

„То је био ферплеј и право партнерство и не мислим да је фер да ММФ покушава да опере руке пребацујући прљаву воду на ЕУ”, рекао је Рен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *