03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Мутабџија, Андрић и Шантић

Синоћ су у Мостару отворене Шантићеве вечери поезије, а то никог не би занимало да се није појавила вијест како је министар просвјете и културе Републике Српске, Горан Мутабџија, побркао лончиће. Извјесни Елис Бекташ, колумниста из Федерације на свом Фејсбук профилу написао је како је Мутабџија на отварању манифестације ријечи Иве Андрића у незнању приписао […]

понедељак, 30 септембра, 2013 / 09:34

Синоћ су у Мостару отворене Шантићеве вечери поезије, а то никог не би занимало да се није појавила вијест како је министар просвјете и културе Републике Српске, Горан Мутабџија, побркао лончиће.

Извјесни Елис Бекташ, колумниста из Федерације на свом Фејсбук профилу написао је како је Мутабџија на отварању манифестације ријечи Иве Андрића у незнању приписао Алекси Шантићу.

У најбољем Еф-беј-ха маниру г-дин Бекташ пише како је министар културе ‘ереса’…ничим изазван пар Андрићевих редова приписао Шантићу.

Од истог извора, чији се Фејсбук статус раширио по интернет порталима, сазнајемо и да је федерални министар Светозар Пударић на отварање дошао припит.

У саопштењу Министарва просвјете и културе Републике Српске о отварању Шантићевих вечери, стварно се наводи да је министар цитирао Андрића:

Говорећи о књижевној и људској величини самог Шантића, министар Мутабџија цитирао је запис Иве Андрића који најбоље осликава Шантићев Мостар а у којем се, између осталог, каже:

„Кад човјек преноћи у Мостару, није звук оно што га пробуди ујутро, него свјетлост. Свјетлост ме је дочекала при доласку у Мостар, пратила за вријеме мог боравка од јутра до вечери, а доцније, по одласку, остајала у мени као главна карактеристика мог сјећања на Мостар. Увијек сам мислио да са том свјетлошћу мора да улазе у човјека љубав за живот, храброст и ведрина, смисао за мјеру и стваралачки рад…“, рекао је Мутабџија и наставио:

…„Шантићеве вечери поезије свакако дају значајан допринос тој свјетлости Мостара, свјетлости која симболизује добру вољу и љубав, свјетлости која нам освјетљава пут од човјека до човјека, од града до града, од Шантића до незаборава. Слиједећи ту свјетлост, увијек ћемо знати да смо на добром путу“.

Изгледа да је на отварању манифестације која носи име великог српског пјесника било и припитих и незналица, и политичара, али и злонамјерних. Пошто смо навикли да нам министри не знају добро ни гдје је Дрина, а гдје је Сава, бркање два писца би нас више растужило него изненадило. Многе би то и обрадовало.

Шантићеве вечери поезије организовало је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Мостар и Српско пјевачко културно умјетничко друштво „Гусле“ из Мостара.0 КОМЕНТАРА

 1. Хехехе…није то ништа, замисли тек да је дошао први ешалон снсд-еа са Романије, чоловић олцер, затим никад свршени студент нечега не зна ни он чега слиниша додик, па онда комо симовић, Усташа клошарац,….овај снсд-ован министар што се диви Мостару без Срба је само њихов кловн.

 2. Два пута сам прочитао увод и цитате, нигдје нисам видио да несретник рече цитираћу Шантића или како написа Шантић прије оног „Кад човјек преноћи у Мостару….“

  Не вјерујем, мало је ту Бошњо додао, ипак иде прича кад дођем у Мостар, после неког времена одем.
  Није Алекса долазио него живио у Мостару, ма какав био сумњам да би ћело био толико глуп.

  На крају крајева, очигледно је да се спремао за говор, чим је тај увод знао употребити знао је и чији је, изгледа да нам га је Бекташ забектачио.

 3. Синоћ су у Мостару отворене Шантићеве вечери поезије, а то никог не би занимало????

  Otkad to Šantić nikog ne zanima, pa cak ni Srbe? Mene, kao i mnoge ljude koje znam, Šantić je davno osvojio svojim pjesmama, kao i svojim životnim putem.

  Tako da cestiti Frontalovci u buduce malo selektivnije birajte recenice i u pamet se!