Муслимански екстремисти запалили стару православну библиотеку у Либану

Непознати нападачи су јуче у либанском граду Триполију запалили познату библиотеку у власништву оца Ибрахима Сароуја, јавила је ЛБЦИ телевизија. Ради се о старој библиотеци која је припадала православним свештеницима у том граду. Паљење ал-Саех библиотеке десило се након извјештаја да је свештеник Ибрахим Сароуј објавио књигу која је наводно увредљива за ислам, а према […]

субота, 4 јануара, 2014 / 10:36

Непознати нападачи су јуче у либанском граду Триполију запалили познату библиотеку у власништву оца Ибрахима Сароуја, јавила је ЛБЦИ телевизија. Ради се о старој библиотеци која је припадала православним свештеницима у том граду.

Паљење ал-Саех библиотеке десило се након извјештаја да је свештеник Ибрахим Сароуј објавио књигу која је наводно увредљива за ислам, а према неким другим извјештајима у једној од књига је пронађен летак са садржајем који вријеђа муслимане и ислам.

У извјештајима се наводи и то да је Басхир Хазоури, запосленик у библиотеци, рањен у четвртак. Ал-Саех библиотека се сматра једним од најпознатијих у Триполију и друга је по величини у Либану. Сароуј каже да библиотека садржи више од 70.000 књига. Налази се у старим грађевинама које датирају још из времена Османске империје. Књиге се углавном односе на изучавања грчке православне цркве.

У пожару је уништено више од пола фонда библиотеке.Оставите одговор