МУП: За осам мјесеци, 166 самоубистава

Поводом обиљежавања Свјетског дана превенције самоубистава Министарство унутрашњих послова Републике Српске жели указати на учесталост ове појаве и код нас, те изражава спремност да се кроз мултисекторски рад укључи у активности на превенцији ове друштвено негативне појаве. У првих осам мјесеци 2012. године на подручју Републике Српске извршено је 166 самоубистава, што је за 15,7% […]

понедељак, 10 септембра, 2012 / 19:31

Поводом обиљежавања Свјетског дана превенције самоубистава Министарство унутрашњих послова Републике Српске жели указати на учесталост ове појаве и код нас, те изражава спремност да се кроз мултисекторски рад укључи у активности на превенцији ове друштвено негативне појаве.

У првих осам мјесеци 2012. године на подручју Републике Српске извршено је 166 самоубистава, што је за 15,7% мање у односу на исти период прошле године. Од наведеног броја, 129 самоубистава извршиле су особе мушког пола, а 37 женског.

Највише самоубистава извршиле су особе старосне доби преко 50 година, и то 124. (Преглед стросне доби: до 18 година – 4 особе; од 18 – 30 год. – 11 особа; од 30 – 50 год. – 27 особа ; преко 50 година – 124 особе)

Најчешћи начин извршења самоубистава је вјешањем – 101, затим ватреним оружјем 30, бомбом 10, утапањем 10, остали начини 15.

Мотиве и разлоге често није могуће прецизно и поуздано утврдити. На основу показатеља до којих се долази обрадом таквих случајева и праћењем ове појаве, основни мотиви су тешка болест и психичко стање (душевно болесне особе), страх од самоће, сиромаштво, лош социјални статус и неизвјесност будућности, неплаћени дугови, неузвраћена љубав, алкохолизмом идр. За малољетна лица која се одлучују на овакав корак, мотиви се своде на неразумијевање и сукобе са родитељима, несређене односе у породици, неуспјех у школи идр., кажу у МУП-у.

У сваком појединачном случају полиција излази на увиђаје и врши провјере утврђивања узрока и околности у којима је наступила смрт, елемената који би указивали на евентуално насилну смрт или постојање кривичног дјела.

Свјетска здравствена организација (WHO) објавила је у свом извјештају за 2011. годину, да један милион људи годишње изврши самоубиство, те истакла да је неопходно провести хитне активности на њиховом спречавању, пише у саопштењу МУП РС.