МУП Српске заштитио археолошко благо и ухапсио препродавце

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Полицијском управом Приједор, а под надзором Окружног јавног тужилаштва Приједор реализовали су у оквиру међународне криминалистичке истраге кодног назива "Пандора IV", заведене у сарадњи са ИНТЕРПОЛ-ом, акцију на подручју Козарске Дубице усмјерену на откривање и доказивање кривичних дјела из области заштите неовлаштене трговине културним добрима путем интернета.

петак, 23 августа, 2019 / 21:48

У оквиру акције, по наредби Основног суда у Козарској Дубици извршени су претреси на више локација на подручју Козарске Дубице, а слободе су лишена лица Ж.С. и И.С. из Козарске Дубице.

 Ова лица се сумњиче да су починила кривична дјела "Недозвољена трговина", "Присвајање, уништење или оштећење споменика културе, заштићених објеката природе или других предмета који су од посебног културног или историјског значаја" и КД "Изношење у иностранство предмета који су од посебног културног или историјског значаја или природних ријеткости".

Приликом претреса пронађени су предмети који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела, као што су већи број металних предмета који асоцирају на предмете са археолошком, културном или историјском вриједношћу (разне стрелице, врхови копља, сјекире, мали кипови и разне фигуре, ковани новац из давног периода и сл. предмети), детектор метала, а пронађена је и документација која се односи на продају и испоручивање наведених предмета у иностранство путем поште.

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске ће наставити рад по наведеном предмету кроз размјену информација са ИНТЕРПОЛ-ом, у циљу идентификације оштећених лица и извршилаца, а у сарадњи са са Музејом Републике Српске.