МУП Србије слави два вијека постојања

Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије обиљежиће данас два вијека постојања у знак сјећања на 1811. годину када је за првог министра унутрашњих послова постављен Јаков Ненадовић. На Скупштини која је одржана у јануару 1811. године, за вријеме Првог српског устанка, извршена је нова реформа државне управе која је предвишала да се Влада Србије (Правитељствујући Совјет […]

петак, јануар 21, 2011 / 09:43

Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије обиљежиће данас два вијека постојања у знак сјећања на 1811. годину када је за првог министра унутрашњих послова постављен Јаков Ненадовић.

На Скупштини која је одржана у јануару 1811. године, за вријеме Првог српског устанка, извршена је нова реформа државне управе која је предвишала да се Влада Србије (Правитељствујући Совјет србски) подели на шест попечитељства, односно министарства, међу којима је и било министарство унутрашњих послова на челу са Ненадовићем.

Почетак формирања органа јавне безбједности сеже до самог почетка обнове српске државности на почетку 19. вијека, када је 2. априла 1804. године полицијска власт у нахијама повјерена војводама и обор кнезовима, који су за полицијске послове ангажовали такозване бећаре и голаће.

Након формирања магистрата, односно првих судова, улогу извршних органа преузели су пандури.

Поводом два вијека постојања Министарства унутрашњих послова, министар Ивица Дачић данас ће положити вијенац на Чукур чесми, у знак сјећања на улогу коју је српска Жандармерија имала у сукобима са знатно јачом турском војском 1862. године, током бомбардовања Београда.

У току дана, Дачић ће у Министарству наградити и унаприједити најуспјешније припаднике МУП-а, док ће централна манифестације бити одржана увече у Сава центру.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *