МУП РС: Сајбертерориста из Лукавца хара по светом Фејсбуку

Извјештај МУП РС "Јавно подстицање на терористичке активности", Фронталу је занимљив и због језичке политике; али и због критеријума при подношењу кривичних пријава за сајбернасиље и ратно хушкаштво.

недеља, 9 јуна, 2019 / 15:13

Ако сте се питали пише ли се Ексит или Егзит, односно Фејсбук или Фејзбук, бар што се свете Закербергове ријечи тиче, МУП РС је рекао своје. Опредијелио се за Фејсбук.

Ми се опредјељујемо да похвалимо МУП РС у оба случаја, те их упутимо да би се и за организаторе манифестација као што је Дан бијелих трака у Приједору, била згодна прилика да се поднесу кривичне пријаве за ширење вјерске и националне мржње, на основу лажи о догађајима у Отаџбинском рату.

Похваљујемо и исказивање практичне могућности и непостојања никакве препреке да се ријеч Фејсбук може написати и на српском писму, али и указујемо на то да у Извјештају, и поред њене општепознатости, ова света и по свему посебна страна ријеч мора бити наведена у оригиналу. Ваљда да нико не би помислио како писац саопштења не зна како се то пише латиницом, на енглеском језику?

Ми то зовемо културолошки комплекс.

З.Х. позивао на ликвидацију највиших дужносника српске

Управа за борбу против тероризма и екстремизма Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је Републичком јавном тужилаштву извјештај против лица иницијала З.Х. из Лукавца због постојања основа сумње да је починио кривично дјело "Јавно подстицање на терористичке активности.

Лице се сумњичи да је 23. јануара 2019. године на свом Фејсбук (Facebook) профилу изнио личне идеје којима је подстицао на вршење терористичких радњи, позивајући на отворену ликвидацију највиших званичника Републике Српске.

НАЧЕЛНИК

Мирна Миљановић1 КОМЕНТАР