МУП РС: Поништено 300 лажних пријава у Сребреници

Од 906 провјера пријава мјеста пребивалишта у општини Сребреница, Министарство унутрашњих послова Републике Српске је утврдило да је око 300 било незаконито, због чега су донесена првостепена рјешења о њиховом поништењу. Ово је јуче потврђено "Гласу Српске" из МУП-а и истакнуто да су провјере обављане на цијелој територији Српске, те да је Централна изборна комисија […]

среда, фебруар 20, 2013 / 10:23

Од 906 провјера пријава мјеста пребивалишта у општини Сребреница, Министарство унутрашњих послова Републике Српске је утврдило да је око 300 било незаконито, због чега су донесена првостепена рјешења о њиховом поништењу.

Ово је јуче потврђено "Гласу Српске" из МУП-а и истакнуто да су провјере обављане на цијелој територији Српске, те да је Централна изборна комисија БиХ обавезала МУП да због валидности централног бирачког списка провјери истинитост података из пријава.

– Од расписивања локалних избора до 23. августа прошле године у Сребреници је пријављено око 2.100 лица. Два мјесеца послије избора из те општине одјавило се 627 лица – кажу у МУП-у и истичу да су од провјере пребивалишта изузета лица за која је утврђено да су рођени или живјели у Сребреници, као и они који посједују имовину на подручју те општине.

Из тог процеса изузете су и особе које имају статус расељеног лица или привремено бораве у иностранству.

Из кабинета начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића упућен је позив надлежним безбједносним и правосудним институцијама БиХ да "процесуирају одговорне у локалној полицијској станици, те пониште наводно нелегално састављена поништења пребивалишта".

Дураковић је, како су објавили сарајевски медији, осудио наставак провјера и поништења пребивалишта регистрованих лица на подручју Сребренице и затражио од власти Републике Српске, БиХ и међународне заједнице да "заштите основна грађанска и политичка права Бошњака".

МУП РС одбацује оптужбе сребреничког начелника општине и позива га на поштовање Закона о пребивалишту и боравишту БиХ.

– Придржавамо се и увијек ћемо се придржавати закона, без обзира на неутемељене оптужбе – кажу у МУП-у.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић је оцијенио да МУП РС и сребреничка полиција раде у складу са законом.

– Дајемо пуну подршку активностима МУП-а када је у питању спровођење Закона о пребивалишту, јер смо свједоци да је у Сребреници био изборни инжењеринг и да је било разних манипулација гласачима – рекао је Павловић, истичући да је Европска комисија за БиХ оцијенила у свом извјештају да тај дио закона треба уредити, како би био избјегнут инжењеринг.

Из МУП-а подсјећају да је Законом о пребивалишту и боравишту БиХ прописана обавеза да држављани приликом пријаве и одјаве пребивалишта или боравишта морају дати тачне податке.

– Све у супротном случају представља манипулацију Изборног закона БиХ – оцијенили су из МУП-а.Оставите одговор