МУП РС: Мектићу, нема страних трупа без сагласности Српске

Министарство унутрашњих послова Републике Српске подсјећа министра Мектића да је и раније у више наврата упозорен да никакво распоређивање полицијских или других снага из или ван БиХ, на територији Републике Српске, неће бити омогућено без сагласности Владе Републике Српске.

четвртак, 11 октобра, 2018 / 14:54

Наиме, министар Мектић је на јучерашњем састанку са замјеником генералног директора Генералне дирекције Европске комисије за миграције и унутрашње послове Симоном Мордуеом, инсистирао на распоређивању полицијских снага из ЕУ на источне границе БиХ, односно према Србији и Црној Гори.

МУП Републике Српске, као једина полицијска агенција која је надлежна за полицијске послове на територији Републике Српске, ставио се на располагање Граничној полицији БиХ у надзору границе према истоку у складу са Споразумом о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе са Граничном полицијом БиХ.

Према Споразуму, тренутно је ангажовано око 100 полицијских службеника МУП-а Републике Српске. У складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ, спремни смо да ангажујемо и додатне снаге Полиције Републике Српске на заштити границе.

Република Српска је опредјељена за сарадњу са агенцијама и институцијама ЕУ, али у овом случају није ни консултована од стране министра Мектића, што је потпуно неприхватљиво за њене институције.

Без претходног договора и сагласности Владе Републике Српске, сви разговори о распоређивању снага на теритоији Републике Српске неће бити могући.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *