МУП РС: Имамо право да увеземо оружје

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) тврде да је Дирекција за промет наоружања и војне опреме РС, у поступку набавке ватреног оружја за опремање МУП РС, прибавила све потребне сагласности које издају надлежне институције БиХ за увоз наоружања.

среда, фебруар 14, 2018 / 00:05

Полиција РС набавља ватрено оружје из предузећа „Застава оружје“ из Крагујевца у Србији, а путем Дирекције за промет наоружања и војне опреме РС.

Напомињу да полицијски службеници МУП РС тренутно користе оружје које је у просјеку старо око двадесет година, потврђено је Фени.

– План министарства је да сваки полицијски службеник, осим редовне опреме, дужи и кратко и дуго наоружање, што је у складу са законом. С тим у вези, количина набављеног наоружања, тачније број дугих цијеви, неће прелазити број полицијских службеника запослених у овом министарству – навели су из МУП РС.

Приликом посјете Руској Федерацији министар унутрашјих послова РС Драган Лукач потписао је у Москви, како напомињу, Меморандум о разумјевању између МУП РС и Главне управе Министарства унутрашњих послова Руске Федерације за град Москву, који је у складу са одредбама Споразума између Министарства унутрашњих послова Руске Федерације и Министарства безбједности БиХ.

-Меморандум је израз препознате потребе потписница за чвршћом сарадњом и остваривања директног контакта у области сузбијања и борбе против транснационалног криминала и најтежих кривичних дјела, а све у циљу ефикаснијег остваривања права и слобода грађана Републике Српске и Руске Федерације – навели су из МУП РС.

Радови у Центру за обуку полиције РС, у Залужанима код Бањалуке, су у току, а отварање је планирано за Дан Полиције РС, 4.априла.

Поново се јавио Гардијан

Набавка 2.500 пушака за полицијске снаге Републике Српске подстиче забринутост од сепаратистичких тежњи РС и од јачања руског утицаја у региону, пише данас британски „Гардијан“ у тексту са насловом “Пошиљка оружја босанским Србима изазива страх у ЕУ”.

„Набавка неколико хиљада нових пушака за полицију босанских Срба изазива забринутост због сепаратистичких намера владе и продубљивања руског утицаја у подијељеној земљи обиљеженој економском депресијом“, пише „Гардијан“.

Како се наводи, пошиљка од 2.500 аутоматских пушака из Србије у “српски дио Босне” требало би да стигне у марту, уочи отварања новог центра за обуку у којем ће, како пише овај британски медиј, своју улогу имати и савјетници из Русије.

„‘Полицијску јединицу опремљену новим наоружањем користиће сепаратистички лидер босанских Срба Милорад Додик како би ојачао свој положај и застрашивао противнике пред октобарске изборе’, сматрају српски активисти цивилног друштва, босанска влада у Сарајеву и западне дипломате. Присутан је и дугорочни страх да би Додик могао искористити ове снаге за своје сепаратистичке циљеве, под ризиком новог рата у региону“, наводи у свом тексту новинар Џулијан Боргер.

Русија, како пише даље “Гардијан”, Додика уважава као противника чланства БиХ у НАТО и даје му снажну подршку.

„Додик је остварио контакте с групом “Ноћни вукови”, руским мото клубом уско повезаним с Путином, који је под америчким санкцијама због своје улоге у сукобу у Украјини“, пише овај британски медиј.

“Гардијан” у овом тексту наводи да један српски опозициони активиста, који не жели да буде именован, тврди да су руски савјетници већ стигли на подручје Бање Луке с циљем да на подручју аеродрома Залужани формирају карго центар који би, наводи се “евентуално био искориштен за руске хуманитарне интервенције”.

Како даље пише британски лист, сличан центар формиран је и у Нишу, а власти САД су га већ прогласиле сумњивим – као центар за руске тајне операције на Балкану.

С друге стране, “Гардијан” наводи изјаву неименованог западног дипломате у БиХ, који истиче да нема чврстих доказа да Руси желе да формирају слично средиште у Босни.

– Помно пратимо ситуацију – истакао је овај дипломата за “Гардијан”.11 КОМЕНТАРА

 1. Поквареним, подлим и смрдљивим Енглезима се причавања да Руси вире иза сваког ћошка. Добро је живјети с паранојом.Шта њих брига шта полиција РС купује.

 2. Имају људи право да увезу, добили су дозволу Министарства спољне трговине и то је то. Надам се само да намјена није обрана режима, од гладног народа.

 3. Ovo sto radi Doda je jedini nacin da okrene strasnu stvarnost i usmjeri gladne na „opasnosti“koje vrebaju RS,.svakim danom neki biser.U prisutnosti na TV Banja Luka je prevazisao Kima a na video tekstu te TV je prisutan samo on ,ponekada Zeljka,i komandos Lukac. Da nije zalosno bilo bi smijesno.,nigdje pomaka naprijed,nigdje ekonomskih tema koje bi malo dale nadu,samo Dodina crna hronika,a sto je najcrnje opet mu vjeruje vecina u RS.Dok vrebaju opasnosti on je tu, pa kupuje nekakve puskice ne znajuci onu staru.
  Boj ne bije svijetlo orudje,vec boj bije srce u junaka.

 4. Nedovoljno pacifikovane polupismene horde uvek spremne na kurčenje.Jedini efekat-ostaju goli kurac.Hranite ljudstvo pasuljom/grahom pa rafalno po neprijatelju.Umesto kupovine i proizvodnje oružja masovno uzgajati suljpa. Na taj način bi se, pored razloga vojne prirode, dao doprinos proizvodnji dragocenog energenta – gasa ( plina ), što bi uticalo na smanjenje uvoza i cene. Individualni proizvođači plina bi tako bili u funkciji oporavka privrede, umesto što isti nekritički rasipaju po strankama, udruženjima, ustanovama, te medijskom prostoru, uopće!

  1. Bokle da je kupio 2500 kg Tartufa,pa podijelio impotentnim politicarima,pravedno malo Bakiru,Malo Covicu,da malo vise misle o sexu jer su baveci se politikom izgleda to skroz zapustili.
   A i narodu treba malo vise stimulacije,ubise ga ovi debili.

 5. U jednom momentu mi se ucini da citam komentare na tvbn portalu. Balije i sazapovci mantraju, zajednicki, istim glasom i rukopisom, o rezimu i Dodiku. Jos samo da se mesija Lazarevic ukljuci sa svojim providjenjima. Cirkus.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *