MУП РС: 76 извјештаја о кредитним обманама

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело је тужилаштвима у овој години 76 извјештаја за 96 кривичних дјела обмане у вези са добијањем кредита или других погодности, рекла је Срни портпарол МУП-а РС Мирна Шоја. Шоја је навела да је овим извјештајима тужилаштвима пријављено 117 починилаца. "Углавном је ријеч о фалсификованим овјерама података о запослењу и […]

среда, 17 августа, 2011 / 13:01

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело је тужилаштвима у овој години 76 извјештаја за 96 кривичних дјела обмане у вези са добијањем кредита или других погодности, рекла је Срни портпарол МУП-а РС Мирна Шоја.

Шоја је навела да је овим извјештајима тужилаштвима пријављено 117 починилаца.

"Углавном је ријеч о фалсификованим овјерама података о запослењу и кредитној способности тражиоца или жираната, односно висини личних примања физичких лица или бонитета фирме када се правно лице појављује са захтјевом за подизање кредита. У једном броју случајева пријављени су службеници или одговорна лица у банкама", појашњава Шоја.

Она је истакла да је Станица јавне безбједности Зворник поднијела извјештај Окружном тужилаштву Бијељина против девет лица због сумње да су од 1. августа 2007. до 28. јула 2008. године починили кривична дјела злоупотребе службеног положаја или овлаштења, фалсификовање или уништење службене исправе и обмана приликом добијања кредита или других погодности.

При томе је зворничка филијала Балкан инвестмент банке оштећена за 757.000. КМ